Wat je moet weten voor je eerste eventingwedstrijd

Je eerste eventingwedstrijd vraagt om best wat voorbereiding. Begrijpelijk dat je daarom wellicht het overzicht verliest. In dit artikel geef ik je antwoord op een enkele veel gestelde vragen. Zo ga je goed voorbereid van start!

Kennismaken met eventing
Beeld: ESVEO Fotografie

FAQ #1 In welk tenue moet ik het springparcours rijden?

Op een eventingwedstrijd mag je het springparcours in je crosskleding rijden. Als je gaat shoppen voor crosskleding dan is het goed om rekening te houden dat de kleding nauw aansluit en het vrij is van loshangende en wapperende onderdelen. 

FAQ #2 Mag ik de cross rijden in een shirt met korte mouwen?

Op nationale wedstrijden klasse B t/m Z mag je de cross rijden in een shirt met korte mouwen. Vanuit een veiligheidsoogpunt is het verstandig om wel met lange mouwen te rijden. Zo bescherm je je armen tegen bijvoorbeeld laaghangende takken. 

FAQ #3 Mag ik mijn haar los dragen tijdens de cross?

Vanuit een veiligheidsoogpunt is het reglementair verplicht om lang haar op te binden. Heb je lang haar en wil je een beetje goed voor de dag komen? Op Youtube, maar ook Instagram en TikTok kan je tutorials vinden. Ik heb er een paar voor je opgezocht.  

FAQ #4 Waarom en hoe verken ik de cross country?

Voordat je de cross gaat rijden is het heel belangrijk om het parcours goed te verkennen. Zo weet jij wat de route is, welke hindernissen er staan en hoe je deze moet aanrijden. Jouw paard weet niet hoe de cross eruit ziet dus jij moet hem begeleiden naar de finish. Wil je tips over het effectief lopen van een cross? Lees dan dit artikel. 

FAQ #5 Is het dragen van een airvest tijdens de cross verplicht?

Nee, een airvest (een opblaasbaar vest dat met een koord aan het zadel is bevestigd) is optioneel om over je bodyprotector te dragen. Het dragen van een bodyprotector die voldoet aan de laatst gepubliceerde veiligheidsnorm is wel verplicht! Denk ook aan een goed passende veiligheidshelm.

Een zogenaamde rugprotector voldoet niet aan de veiligheidseisen voor eventing en daar mag je dus geen wedstrijden mee rijden.  

Overige tips voor je eerste eventingwedstrijd:

  1. Neem water mee in een jerrycan of mobiele paardendouche om je paard na de cross af te spuiten en te koelen. Niet alle wedstrijden beschikken over afspuitplaatsen. 
  2. Denk aan een rugnummerhouder. Duct Tape blijft niet altijd zitten… Je kan een rugnummerhouden bij de meeste eventingshops kopen in allerlei leuke kleuren. 
  3. Verken het terrein bij aankomst. Kijk waar het springparcours staat, de start en finish van de cross, het losrijterrein etc. 
  4. Van je paard vallen kan je niet altijd voorkomen. Als het op een wedstrijd gebeurt wil je dat je paard zo snel mogelijk gevangen kan worden. Soms zie je dat een ruiter over de hals van het paard erafvalt en het hoofdstel meeneemt. Je hoofdstel verliezen kan je voorkomen door het kopstuk van het hoofdstel met een (pek)draadje vast te maken aan een knotje of plukje manen. 
In dit artikel vind je nog meer tips voor de (beginnende) eventingruiter.

Bronnen

  1. KNHS-Wedstrijdreglement Eventing
  2. Facebookgroep Eventers/Eventing

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.