‘XC verkennen… Waar moet ik op letten?’

Hét belangrijkste onderdeel voordat je van start gaat in de cross… Je XC-parcours verkennen. Samen met Caroline Moore heb ik de beste tips voor je op een rijtje gezet. Zo haal jij het beste uit je verkenning!
EventingHQ Blog Cross verkennen tips Caroline
Beeld: ESVEO Fotografie

Het verkennen van je XC is niet alleen belangrijk om te weten welke route je moet afleggen… maar het geeft je ook de kans om de XC vanuit de ogen van je paard te bekijken. Dit geeft je de mogelijkheid om je goed voor te bereiden en je paard zo positief als kan het parcours door te rijden.

1. Tijd

Zorg dat je genoeg tijd hebt om je parcours goed te verkennen. Het beste is zelfs om het parcours (minstens) twee keer te verkennen. PRO-tip: Kijk op welk tijdstip van de dag je moet rijden en probeer je parcours op dat tijdstip een dag eerder te lopen. Zo kan je ook rekening houden met zonlicht en schaduwen op de hindernissen.

2. De Startbox

Neem de tijd om de startbox te verkennen. Is mijn paard makkelijk in de startbox? Heb ik genoeg ruimte om er doorheen te stappen? Bij de startbox hangt in de meeste gevallen ook een briefje met de optimale tijd en afstand van je cross. Niet onbelangrijk dus.

3. 'Take notes'.

Maak aantekeningen van het parcours. Hoeveel galopsprongen zitten er tussen bepaalde combinatiesprongen? Waar zijn de alternatieve hindernissen? Hoe is de bodem op bepaalde plekken? Moet ik rekening houden met zonlicht en schaduwen op bepaalde hindernissen? Zijn er verplichte doorgangen waar ik doorheen moet rijden? Wat voor invloed heeft het weer op de bodem en moet ik dan misschien mijn lijnen aanpassen? Moet ik voor bepaalde lijnen mijn zweep wisselen? Heb ik een plan B als plan A niet lukt?

4. Positiviteit

Loop je XC met iemand die positief is en waarmee je kan overleggen over de verschillende hindernissen, combinaties en aanrijroutes. Maak samen een passend plan voor jou en je paard

5. 'Door de ogen van je paard'

Loop de cross door de ‘ogen van je paard’. Wat ziet jouw paard? Hoe reageert jouw paard op overgangen van licht naar donker? Het aanrijden van smalletjes? Hoe is jouw paard in het parcours? Wat zijn je verwachtingen en waar moet ik op reageren?

6. Verken de warm-up

Wordt niet altijd aan gedacht maar toch heel belangrijk. Kijk wat er staat aan hindernissen op de warm-up en hoe is de bodem? Maak een plan voor je warm-up. Wat moet ik doen, hoe lang en hoe veel? Wat heeft mijn paard nodig?

7. Focuspunten

Zoek bij iedere hindernis een focuspunt op in de verte. Dit zorgt er voor dat je na een hindernis goed kan doorrijden. Ook zijn focuspunten handig voor de houding van je bovenlichaam en het rijden van afstanden.

8. Combinaties

Loop combinatiehindernissen zoals je ze wil rijden. Heb je dat gedaan loop dan de lijn dan een keer terug. Heb je dan nog steeds de juiste lijn of kan het anders, beter, efficiënter? Analyseer hoe je het beste bij de volgende hindernis kan komen.

9. Visualiseer je route

Heb je de route gelopen? Ga in je hoofd de route na. Waar moet ik op letten? Bij welke hindernissen moet ik mijn zweep wisselen? Hoe loopt het parcours? Waar zijn de combinaties en hoe moet ik deze aanrijden? Een mooi voorbeeld is hoe Frankie Reid-Warrilow, voor ze van start gaan in Bramham, de cross visualiseert

10. Ken je paard

Last but not least… Ken je paard. Heb je een jong paard of ervaren paard? Wat zijn de sterke en zwakke punten van je paard? Valt je paard over de buitenschouder weg links of rechts? Moet ik bochten soms ruimer nemen voor een goede aanrijroute? Is mijn paard stoer bij het water en kan ik daar de directe route rijden om tijd te sparen?

11. Lopen nadat je gereden hebt

Evalueren is key om te leren voor je volgende cross. Daarom kan het goed zijn om je cross, nadat je die gereden hebt, nog een keer te lopen. Zo kan je wat je gereden hebt zelf beoordelen. Ook al was je foutloos het is ook goed om te kijken wat je juist die dag heel goed deed. Je kan jezelf vragen stellen zoals, wat ging hier mis? Wat had ik anders kunnen of willen doen? Wat ging goed?

Bronnen

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.