Wat is Eventing?

Eventing kan beschreven worden als de triatlon van de paardensport. De sport bestaat uit drie onderdelen: dressuur, springen en de cross country. Naast de dressuur- en springsport is eventing de derde hippische discipline op de Olympische Spelen. In dit artikel leg ik je uit wat eventing nou precies inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken. 
Wat is eventing? Beeld ESVEO Fotografie
Beeld: ESVEO Fotografie

De Naam

Er worden nog wel eens verschillende termen gebruikt voor de eventingsport. Horse Trials, one-day event en three-day events zijn enkele voorbeelden daarvan.

Afhankelijk van het niveau waarop je deelneemt duurt een eventingwedstrijd één, twee of drie dagen. Tijdens nationale eendaagse wedstrijden is de cross country altijd de laatste fase. Op internationale driedaagse wedstrijden is het onderdeel springen de afsluitende fase.

De nationale spelregels

Een combinatie (paard en ruiter) moet elke fase afronden om in aanmerking te komen voor winstpunten en de prijzen. De dressuurfase bestaat uit een set vooraf vastgestelde oefeningen en bewegingen welke gereden worden door de combinaties.

De jury beoordeeld elk onderdeel van de proef door het geven van punten op een schaal van 1-10. De uiteindelijke dressuurscore wordt omgezet in strafpunten.

Het springparcours

In het springparcours kunnen combinaties strafpunten krijgen wanneer er een balk valt, bij een weigering of wanneer ze de optimale tijd overschrijden. Deze strafpunten worden opgeteld op de score die deelnemer heeft gekregen na de dressuur. 

De cross country

De volgende en laatste fase is de cross country. Strafpunten kunnen gegeven worden bij een weigering op een hindernis, bij een langsloper, of bij het overschrijden van de optimale tijd. Valt een ruiter of paard dan zijn ze uitgesloten van verdere deelname aan de wedstrijd. Dit geldt ook voor de onderdelen springen en dressuur. 

 
Rijd je in de klasse B dan wordt je ook nog eens beoordeeld op je wijze van rijden in het cross country parcours. Hoe hoger je punten hoe gunstiger dit is voor je score. De stijlpunten worden namelijk van de totale score afgehaald. 
 
Aan het eind van de wedstrijd wint de combinatie met het laagste aantal strafpunten! 

Wereldrecord

Wist jij dat Michael Jung het Wereldrecord op zak heeft voor het finishen op de laagste score ooit? Dit heeft hij niet één maar wel drie keer gedaan!