Het verschil tussen een rugbeschermer, bodyprotector en airjacket.

Rugbeschermers, bodyprotectors  en Airjackets. Wat zijn de verschillen en welke heb je echt nodig op wedstrijd? Ik zie hier regelmatig vragen over voorbij komen en ik geef graag wat duidelijkheid hierover.

Amazone met bodyprotector. Beeld: ESVEO Fotografie

#1 Rugbeschermer

De naam zegt het eigenlijk al. Rugbeschermers (ook wel backprotectors genoemd) beschermen alleen je wervelkolom en je rug tegen ernstig letsel en verwondingen. Een rugbeschermer is een vest met een beschermende plaat op de rug. Op eventingwedstrijden is een rugbeschermer niet toegestaan omdat deze onvoldoende bescherming biedt bij een val.

#2 Bodyprotectors

Een bodyprotector is een veiligheidsvest en beschermt je wervelkolom, ribben en de organen welke in je rompgebied liggen. Deze geeft dus meer bescherming dan een rugbeschermer. Het dragen van een bodyprotector is reglementair verplicht op officiële KNHS-eventingwedstrijden. Je bodyprotector moet voldoen aan de laatste gepubliceerde veiligheidsnorm (Beta level 3). Deze vind je hier

#3 Airjackets

Een airjacket is een opblaasbaar vest dat met een koord aan je zadel wordt bevestigd. Verliezen jij en je paard elkaar uit het oog tijdens een cross? Dan wordt een airjacket direct geactiveerd, doordat het koord bij zoveel kracht wordt losgetrokken. Een airjacket beschermt je nek, rug, borstbeen en stuitje.  Deze vesten mogen tijdens een cross over een bodyprotector gedragen worden. Ze zijn optioneel in te zetten voor extra bescherming. Je bodyprotector blijft dus altijd de basis. Ook een airjacket moet voldoen aan de laatste gepubliceerde veiligheidsnorm. 

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.