Lange- en korte termijn doelen stellen

Iedereen heeft wel een droom. Als fanatiek/ professioneel eventingruiter droom je misschien wel van de Olympische Spelen of meedoen aan Badminton of Burghley. En misschien heb je als amateur de droom om mee te doen aan een BB of B-wedstrijd. Ieder voor zich heeft een droom, iets wat je uitdaagt en waar je enthousiast van wordt.
EventingHQ Blog Doelen stellen

Lange termijn doel

Vaak wordt er een doel in de (verre) toekomst geformuleerd. Je hoofddoel breek je op in korte- en medium termijn doelen. Zie het als tussentijdse pitstoppen waar je je doel(en) kan aanvullen of aanpassen.

Korte termijn doelen zijn de stappen die je zet om je medium termijn doelen te halen. Dit kan van alles zijn zoals het beschikken over de juiste spullen, het leren van een nieuwe vaardigheid (fysiek, technisch of mentaal) tot het aanschaffen van een nieuw paard of het vinden van een goede coach/trainer.

Een Mix Maken

Alleen focussen op je lange termijn doel bevordert je prestatie niet. Daarom is het belangrijk om een plan te maken met daarin je korte- en medium termijn doelen. Als een L-cross je lange termijn doel is en je hebt net je eerste BB-cross gereden. Wat zijn dan je korte- en medium termijn doelen om L te kunnen rijden?
Je medium termijn doelen kunnen zijn het behalen van een winstpunt in de klasse B springen om B-eventing te mogen rijden of het behalen van 4 winstpunten in de klasse B om L te mogen rijden.
 
Deze medium doelen breek je op in korte termijn doelen: het leren van vaardigheden (fysiek, technisch of mentaal) om een foutloze cross zonder tijdfouten te rijden of het verbeteren van je rijstijl. Hier komen ook je prestatie-, proces en resultaatdoelen van pas.

Je Plan Maken

Wees bij het formuleren van je lange- en korte termijn doelen alert op het volgende:
  1. Wees duidelijk.
  2. Daag jezelf uit
  3. Wees toegewijd aan je doel.
  4. Ontvang feedback van andere en neem het mee in je plan.
  5. Zoek een balans tussen uitdaging en haalbaarheid. Maak je doelen niet té complex.

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.