LIVEBLOG🟠 | Europees Kampioenschap Eventing Ponies 2021

Welkom in de EventingHQ Liveblog van het Europees Kampioenschap Eventing Ponies 2021.

Maandag 16 augustus

RE-LIVE

Bekijk via onderstaande links alle actie terug:

Dressuur dag 1. Klik hier. 

Dressuur dag 2. Klik hier. 

Cross Country. Klik hier. 

Springen. Alleen On Demand op Clip My Horse. Klik hier.

Zondag 15 augustus

14.00 uur

Na een foutloze cross binnen de tijd stond Sophie gisteren al op voorlopig brons. Sophie: “Last van spanning had ik vanochtend niet. Ik was eigenlijk het meest relaxt ooit. Soms kan ik op een wedstrijd nog wel eens heel erg zenuwachtig worden, voordat ik de ring in ga. Dan eet ik slecht en ontbijt ik niet, maar nu zat ik ineens helemaal ‘zen’ op mijn pony. Hip Hop was ook super relaxt. Er stond vandaag een technisch parcours, maar ik vond het wel goed te doen.”

Bron: KNHS

12.30 uur

De individuele top 3:

 1. Mae Rinaldi (FRA) – Boston du Verdon – 28.4 strafpunten
 2. Ben Connors  (IRL) – Cornafres Fred – 30.3 strafpunten
 3. Sophie Weening (NED) – Hip Hop – 30.4

De teammedailles gingen naar:

 1. Frankrijk (104.4)
 2. Duitsland (114)
 3. Ierland (132.3) 

Bekijk hier de gehele uitslag. 

11.30 uur

Sophie Weening stond na haar cross op een bronzen positie en weet dit vast te houden. Met Hip Hop (v. Kashmir van Schuttershof) rijdt ze een foutloos parcours binnen de tijd. Sophie eindigt op haar dressuurscore van 30.4 in het eindklassement en pakt een bronzen plak. 

Voor Kato de Smidt en Orchid’s Tigersun (v. Kantje’s Corlando) komen er 12 strafpunten bij op hun score. Met 46.4 strafpunten in totaal eindigt de combinatie op een 14e plaats in het eindklassement. 

Bente Bartels telt na haar springparcours met Peggy’s Rocket (v. Burren Rocket) 1.6 strafpunten voor tijdsoverschrijding op haar score. Met 49.8 strafpunten totaal eindigt Bente op een 17e plaats in het eindklassement. 

09.55 uur

Het springen is live te volgen via Clip My Horse. Klik hier voor de link. 

09.30 uur

Om 10.00uur begint het afsluitende springen voor de eventingponies. Bente Bartels komt als 14e in de wedstrijdring. Kato de Smidt heeft startnummer 30 en Sophie Weening 33. 

Zaterdag 14 augustus

23.35 uur

 “Iemand zei na de cross dat ik derde stond. Ik dacht: dat kan niet waar zijn! Ik ben hier echt heel blij mee. Dat had ik totaal niet verwacht. Echt heel vet”, vertelt Sophie Weening enthousiast. 

“Vooraf heb ik de cross heel vaak gelopen. Toen vond ik het écht pittig. De hindernissen zijn een stuk hoger en breder dan normaal. De cross is ook bijna een minuut langer. Toch had ik al wel het gevoel dat dit een cross voor Hip Hop zou zijn. Dat bleek ook wel. Hij voelde super aan en zocht de sprongen heel goed op. Hip Hop is het hele seizoen al in topconditie, hij is nooit moe na het crossen. Dat deze cross langer is, was eigenlijk erg fijn. Zo konden we het verschil maken. Ik heb twee alternatieven gesprongen om op safe te spelen. Bovendien weet ik dat de tijd voor Hip Hop geen probleem vormt. Hij heeft namelijk een super grote galop.”

De scherpsrechters zaten in deze cross vooral aan het einde. “De waterinsprong was pittig en aan het einde had je nog twee lastige schuine hagen. Maar het liep perfect zoals ik gepland had.”

Bron: KNHS 

18.25 uur

Sophie Weening (3e) en Kato de Smidt (6e) staan in een goede uitgangspositie voor het afsluitende springen morgen. Bente Bartels staat op een voorlopige 22e plaats in het klassement. 

Tussenstand EK Eventing Ponies Individueel

17.35 uur

De cross country zit er op. Twee van de vier Nederlandse teamruiters hebben de finish gehaald. Het team zakt naar een 7e plaats in het landenklassement. 

Na de cross ziet het landenklassement er als volgt uit:

Landenklassement EK Eventing Ponies 2021

17.15 uur

Een foutloze rit voor Kato de Smidt en Orchid’s Tigersun (v. Kantje’s Corlando). Er komt 2.4 strafpunten voor tijdsoverschrijding bij op hun score. Met een score van 34.4 strafpunten staat de combinatie op een voorlopige 6e plaats. 

16.38 uur

Fernhill First Lady glijdt uit in de bocht naar hindernis 12 waardoor Senna van Houte ten val komt. 

16.20 uur

Bente Bartels en haar 17-jarige schimmelruin Peggy’s Rocket noteren een foutloze rit binnen de optimale tijd. De combinatie staat hiermee op een voorlopige 10 plaats in het klassement. 

15.55 uur

Sophie Weening en de ervaren Hip Hop (v. Kashmir van Schuttershof) komen foutloos rond voor het Nederlandse team in de voor vele uitdagende cross. Sophie staat op een voorlopige 1e plaats in het klassement. 

Tot nu toe lijkt de combinatie 7ab het meeste invloed te hebben op het deelnemersveld. 

15.39 uur

Renzo Laffra is ten val gekomen in de laatste waterpartij. Renzo raakte zijn balans kwijt in de landing. 

15.35 uur

Hindernis 7b zorgde voor problemen bij Renzo Laffra en Wolfenhofs Nesta (v. Pionies Baltazar). Twee weigeringen werden daar genoteerd voor Renzo. 

15.20 uur

Een val voor Ivy van der Kolk en Robin Hood (v. Oosterbroek Francois) betekent het einde van hun Cross Country. Een verkeerde inschatting van Robin Hood in de afzet van hindernis 7a zorgde ervoor dat Ivy uit balans raakte en ten val kwam.  

15.00 uur

De eerste deelnemer van het EK Eventing Ponies is van start. Om 15.12 zal de eerste Nederlander Ivy van der Kolk van start gaan. 

13.00 uur

De hele cross is live te zien.

08.30 uur

Vandaag vanaf 15.00 zullen de Nederlandse ponyruiters van start gaan in de cross country. 

In the meantime…. 

Lees een van onze interessante blogs:

Meer blogs vind je hier

Vrijdag 13 augustus

22.15 uur

Morgen om 15.00 uur gaat de cross country van het EK Eventing Ponies in Strzegom van start. 

De Nederlandse combinaties hebben de volgende starttijden:
15.12 uur – Ivy van der Kolk met Robin Hood
15.30 uur – Renzo Laffra met Wolfenhofs Nesta
15.49 uur – Sophie Weening met Hip Hop
16.09 uur – Bente Bartels met Peggy’s Rocket
16.30 uur – Senna van Houte met Fernhill First Lady
17.06 uur – Kato de Smidt met Orchid’s Tigersun

15.00 uur

Nederland staat na de dressuur op een 5e plek in het landenklassement:
Tussenstand EK Ponies TeamNL

De top 3 bestaat uit:
1. Frankrijk
2. Duitsland
3. Ierland

Individueel ziet de top 3 er als volgt uit:
Top 3 Individueel EK Ponies

Sophie Weening zien we als beste Nederlander na de dressuur op plek 12. Gevolgd door Kato de Smidt op plek 17. Op plaats 25 staat Senna van Houte. Bente Bartels en Ivy van der Kolk volgen elkaar op op plek 30 en 31. Renzo Laffra zien we terug op plek 43.

10.50 uur

Kato de Smidt staat met haar pony Orchid’s Tigersun op een voorlopige 16e plek in het klassement. De combinatie scoorde 31.6 strafpunten.

09.00 uur

Senna van Houte is als eerste Nederlander vandaag van start gegaan. Met zijn pony Fernhill First Lady (v. Seoigeach) is hij naar een score gereden van 33.1 strafpunten. Hij staat daarmee op een voorlopige 14e plaats. 

08.00 uur

Bondscoach Mans Buurman is heel tevreden na de eerste dressuurdag. “Ik denk dat ruiters gereden hebben voor wat de verwachting was. Dan is het mooi als dat lukt op een EK. We hebben een hele fijne groep, de sfeer is hier heel goed. Ze zijn relaxed, hebben vertrouwen in het hetgeen wat we doen en houden zich goed aan de afspraken.”

Bron: KNHS

Donderdag 12 augustus

18.45 uur

De voorlopige top 3 in het klassement.
Top 3 EK Eventing Ponies

Op plek 5 zien we Sophie Weening met Hip Hop. Plaats 13 en 14 staan Benthe Bartels met Peggy’s Rocket en Ivy van der Kolk met Robin Hood. Renzo Laffra staat met Wolfenhofs Nesta op een voorlopige 23e plaats.

17.55 uur

Voorlopige top 3 in het landenklassement:
1. België
2. Ierland
3. Frankrijk

Nederland staat voorlopig op een 4e plaats in het landenklassement. 

17.50 uur

Benthe Bartels sluit de eerste dressuurdag af voor het EK Eventing Ponies. Benthe reed met haar 17e jarige schimmelruin Peggy’s Rocket naar een voorlopige 13e plaats. De jury beloonde haar proef met een score van 34.2 strafpunten. 

17.00 uur

Sophie Weening reed een hele nette en constante proef met haar pony Hip Hop (v. Kashmir van Shuttershof). Samen scoren ze 30.8 strafpunten. Daarmee staat Sophie voorlopig 4e in het klassement. Het Nederlandse team staat nu op een voorlopige 6e plek in het landenklassement. 

16.00 uur

Renzo Laffra en Wolfenhofs Nesta (v. Pioniers Baltazar) rijden een score van 37.8 strafpunten. Wolfenhofs Nesta had wat spanning in de proef wat de score naar beneden haalde. De combinatie rijdt mee voor het individuele klassement. 

15.00 uur

Ivy van der Kolk rijdt een nette proef met haar 11-jarige pony Robin Hood (v. Oosterbroek Francois). Ze krijgen van de jury een score van 34.5 strafpunten. Ivy staat op een voorlopige 3e plaats. 

Om 14.20uur gaat de dressuur van start. 

Woensdag 11 augustus

Starttijden Dressuur

De starttijden voor de dressuur zijn bekend. Op donderdag start het merendeel van de Nederlanders. Bekijk hieronder de starttijden van TeamNL.

Donderdagmiddag:
14.58 uur Ivy van der Kolk* met Robin Hood
15.55 uur Renzo Laffra met Wolfenhofs Nesta
16.52 uur Sophie Weening* met Hip Hop
17.41 uur Bente Bartels met Peggy’s Rocket

Vrijdagochtend:
08.42 uur Senna van Houte* met Fernhill First Lady
10.36 uur Kato de Smidt* met Orchid’s Tigersun

*Teamresultaat

Passed

Alle Nederlandse ponies zijn goed door de eerste veterinaire keuring. 

De 1e veterinaire keuring

Om 16.05 gaat de 1e veterinaire keuring van start voor de eventing ponies. 

Dinsdag 10 augustus

Het EK Ponies is dinsdag officieel geopend. Bekijk foto’s van de openingsceremonie:

Maandag 9 augustus

De statistieken

EventingHQ heeft voor jou een overzicht gemaakt van de meest interessante statistieken van het NL Eventing Pony Team:

 • 100% is het percentage foutloze cross countries van Bente Bartels (3/3) en Kato de Smidt (8/8).
 • 42.3 is het gemiddeld aantal strafpunten van de geselecteerde deelnemers gebaseerd op de laatste 3 wedstrijden. 
 • 30.8 is de gemiddelde dressuurscore van Kato de Smidt. Van de zes geselecteerde deelnemers heeft zij het laagste gemiddelde. 
 • 16 is de gemiddelde leeftijd van de ruiters.
 • 15 is de gemiddelde leeftijd van de ponies.
 • 3 ruiters hebben al eerder een Nations Cup of Europees Kampioenschap gereden. 
 • 3 is het aantal EK’s dat Orchid’s Tigersun en Orchid’s Megan al in het verleden gelopen hebben. 
 • Voor Bente Bartels en Renzo Laffra en hun ponies is dit hun 1e Europese Kampioenschap. 

Onderweg

Amazone Bente Bartels is met haar pony Peggy’s Rocket (v. Burren Rocket) onderweg naar Strzegom, Polen. 

Vrijdag 2 juli

De KNHS maakt de selectie voor het EK Eventing ponies bekend. Het EK wordt van 11 t/m 15 augustus verreden in Strzegom, Polen.

De selectie bestaat uit:

 • Bente Bartels (Coevorden) – Peggy’s Rocket
 • Senna van Houte (Pannerden) – Fernhill First Lady (eigen reserve met Tullibards Sixth Sense)
 • Ivy van der Kolk (Zuna) – Robin Hood
 • Renzo Laffra (Berkhout) – Wolvenhof’s Nesta
 • Kato de Smidt (Eede Zld.) – Orchid’s Tigersun
 • Sophie Weening (Raalte) – Hip Hop

Reserve

 • Tijn de Blaauw (Bodegraven) – Orchid’s Megan

Bron: KNHS

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.