Welke kleuren kunnen paarden zien?

British Eventing loopt voorop als het gaat om innovatie en onderzoek op het gebied van veiligheid in de eventingsport. Een recent onderzoek richt zich op welke kleuren een paard kan zien. Het onderzoek geeft nieuwe inzichten in de bouw en ontwerp van cross country’s. Het is makkelijk om er vanuit te gaan dat sommige paarden uitermate goede zien door hun vermogen om monsters in hagen en greppels te zien. Maar in feite is hun visie (iets) gelimiteerd in vergelijking met mensen.

ESVEO Fotografie close-up
Beeld: ESVEO Fotografie

Het onderzoek kijkt naar verschillende facetten, zoals het contrast in kleuren op de voorgrond en grondlijn en de top van de hindernis en de achtergrond.

 
Professor Martin Stevens en zijn team analyseerde het contrast van belangrijke elementen van cross country hindernissen. Dit deden ze  doormiddel van het maken van digitale afbeeldingen tijdens vijf British Eventing wedstrijden. Ze hebben daarbij materiaal verzameld van 15 parcoursen van 80cm tot 5* niveau. Ook keken ze naar de variaties van materiaal en kleuren op de voorgrond (sommige afzetplekken worden nog wel eens verbeterd met zand, wat een totaal andere kleur heeft dan gras of modder) en daglicht.

Welke kleuren zien paarden?

 

Paarden zijn dichromaten. Ze zien maar enkele kleuren in vergelijking met mensen. Mensen zijn trichromaten.
 
dichromatic horse vision
 
Dit betekend dat paarden de wereld in een palette van blauwe en gele kleuren zien. Hierdoor is het voor hun moeilijker om subtiele verschillen te zien in natuurlijke kleuren.
 
 

Wat voor effect heeft dit op cross country hindernissen?

In eventing wordt er traditioneel gebruik gemaakt van rustieke kleuren zoals rood, oranje, groen en natuurlijk hout. Dit vinden paarden waarschijnlijk moeilijk te onderscheiden.
 
Welke kleuren zien paarden
 

Wat zeggen de experts?

Professor Stevens en zijn team suggereren dat het gebruik van gele, blauwe en witte matte verf elementen van hindernissen verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld de grondlijn of bovenkant van de hindernis zijn.
 
Andere experts aan het woord:
Captain Mark Phillips: “What we give the horse to enable it to read the leading edge of the fence is hugely important. The leading edge has got to have enough contrast with the surroundings so that the horse can clearly understand the question. Now we are getting scientific evidence to support what we already know from experience. Research is not the total solution, but it’s part of helping us to help the horse understand the question.”
Eric Winter: “Colour has always been a contentious issue. I think this research is great in that it puts science behind a lot of the skills that are passed down between course designers. David Evans [International course designer and builder] always told me that plain logs jump better than rustic, because without bark the wood is a little brighter and easier to see. We also knew that a gloss painted white pole is harder to see when sunny and I was always told that it is better to use matte white paint anecdotally, but it’s good to have the science behind it.

Wat betekend dit voor het ontwerpen van cross country's?

Het doel van dit onderzoek is om bij te dragen aan cross country die fijn te rijden, mooi gepresenteerd en bovenal zo veilig mogelijk zijn voor zowel paard als ruiter.

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.