De kwaliteiten van een goed eventingpaard

De eventingsport is veelzijdig en vaak de ultieme test genoemd voor paard en ruiter. Maar welke kwaliteiten maakt een goed eventingpaard? In dit artikel duiken we dieper in dit onderwerp.
Blog Kwaliteit eventingpaard ESVEO Fotografie Ingrid Klimke
Ingrid Klimke in actie in Aachen. Beeld ESVEO Fotografie

Karakter

Het karakter van een eventingpaard is een hele belangrijke factor. Een meewerkend karakter en een wil om te leren zijn belangrijke elementen. Het paard moet gehoorzaam zijn in de dressuur, dapper in de cross country en voorzichtig in het springen. Paarden met een eerlijk en rustig karakter maar die wat scherper worden als ze gereden worden zijn dan ook zeer geliefd. Met de juiste training worden ze heel attent en bewust van de hulpen van de ruiter en leren ze ‘meedenken’.

Exterieur

Vele verschillende paarden maken een goed eventingpaard. Het belangrijkste is dat een paard min of meer correct en proportioneel gebouwd is. Op significante gebreken moet goed gelet worden. Op den duur kan dit de beweging en gezondheid van het paard beïnvloeden. Een paard met goede benen en voeten is ook een belangrijke factor, want ‘geen voeten, geen paard’

Beweging

Omdat de eventingsport zo veelzijdig is kan je van een paard niet verwachten dat ze als Totilas door de dressuurring gaan en als Glock’s London springen. Daar moeten we enige compromissen sluiten. Een goed eventingpaard heeft van nature veel balans, een goede kwaliteit galop en heeft een goede springtechniek. 

Het verbeteren van de stap is moeilijk dus het is mooi meegenomen als het paard al een goede stap heeft. We willen ook graag dat het paard voorzichtig is in het springen en over een snel voorbeen beschikt. We kunnen een paard dressuur leren maar het is lastig om een onvoorzichtig paard te trainen om voorzichtig te worden.

Training

Training is een groot onderdeel van een goed eventingpaard. Met de juiste training kan een heel gemiddeld uitziend paard goed presteren in de sport. Zo omschrijft Ingrid Klimke in haar boek ‘Training Horses the Ingrid Klimke Way’ haar paard Horseware Hale Bob OLD als heel gewoontjes toen ze hem net ging rijden. Een aantal jaar later werd Hale Bob bekroond tot het meest succesvolle eventingpaard in de wereld.

Kortom...

Een goed eventingpaard wordt gemaakt door hem een goede opleiding te geven. Om zo ver te komen beschikt een goed eventingpaard over:
  • Een leergierig en meewerkend karakter
  • Een goed en proportionele bouw.
  • Een goed stel benen en hoeven.
  • Veel balans en een goede galop.
  • Een goede springtechniek.

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.