Wat maakt een topruiter?

Wat maakt nu die topruiters? En hoe blijven ze aan de top? Dat is een heel interessant onderwerp. Het gaat niet alleen om talent hebben maar om nog veel meer. Ik geef je hieronder een aantal inzichten. 

Beeld: ESVEO Fotografie

Inzicht #1 Willen

Wil je het beste uit jezelf halen? Dan gaat er heel veel om ‘willen’. De wil om te leren, jezelf te ontwikkelen en te winnen. Wordt dit een ‘moetje’ dan verandert je motivatie en leg je het meer buiten jezelf. Voor de beste prestatie komt de wil om iets te doen uit passie en motivatie vanuit jezelf. De wil om te winnen kan ook verder uitgesplitst worden in het hebben van zelfvertrouwen, moed, gevoel en emtionele controle. Intelligentie speelt ook een rol. 

Inzicht #2 intelligentie

Om de top te bereiken is het van belang dat je patronen leert herkennen, logisch nadenkt en de puntjes aan elkaar knoopt. Waar ging het goed of waar ging het mis? Waar komt dat door en hoe kan ik het oplossen? Het gaat er vooral om dat je leert van je eigen rijden. Mooi voorbeeld is van Michael Jung die na het rijden van de cross het parcours nog eens loopt om zo zijn prestatie te evalueren. 

Inzicht #3 'Return after failure'

Fouten horen erbij en we kunnen er alleen maar van leren. Sommige mensen haken daarom af, andere vinden een drive om alleen nog maar harder te werken en sterker terug te komen. Beide is oké. Wil je echt de top bereiken van je eigen kunnen dan is het goed om te leren omgaan met tegennslag. 

Inzicht #4 Nature of Nurture?

De eeuwenoude vraag of iemand met talent geboren is of het traint. Ik geloof in het laatste. Je kan al ergens van nature al heel handig in zijn maar als je dat niet traint of ontwikkeld kom je alsnog nergens. Train hetgene waar je goed in bent en je neemt automatische de skills mee waar je minder goed in bent. Focus niet alleen op waar je slecht in bent. Kijk naar waar je goed in bent! 

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.