4 tips die je stabiliteit in het zadel verbeteren

Als ruiter wil je, net zoals je paard, in balans en rechtgericht zijn. Daarbij wil je ook handen en benen afzonderlijk van elkaar kunnen coördineren en stabiel in het zadel zitten. In deze verdieping van de week schets ik een aantal veel voorkomende houding&zit problemen en mogelijke trainingsopties. 

Eventing ruiterfitness

“Schouders naar achter, zit rechtop, handen stil, tenen naar binnen…”

Dit zijn een aantal veel gehoorde comments als het om houding en zit gaat. Maar kunnen we dat zo 1,2,3 bij onszelf wel aanpassen? Vaak zie je dat ruiters helemaal verstrakken als ze horen houd je handen stil of zit rechtop, terwijl je juist een dynamische stabiliteit wil behouden.

We kunnen ook nooit helemaal stil zitten op ons paard. Daarom hoor ik bijvoorbeeld veel liever houd je handen rustig. Bewustwording van wat je handen, armen of benen doen is hier key.Onze handen en benen moeten onafhankelijk van elkaar de meest subtiele aanwijzingen kunnen geven. Vaak ligt de oorzaak van onrustige handen of naar buiten stekende voeten ergens anders. 

Tip #1 De rug

Naar voren gebogen schouders of gekromde rug kan verbeterd worden door de spieren in je rug te trainen. In het zadel wil je een ‘neutral spine’. Als alles in lijn is in ons lichaam, kunnen we ons gewicht te paard gelijkmatig verdelen. Het trainen van de rugspieren helpt daarbij. 

Tip #2 De heupen

Strakke heupspieren kunnen ervoor zorgen dat je links of rechts inknikt, tenen naar buiten gaan staan of dat je een schouder gaat ophalen. Dit werkt dus door naar andere gebieden in je lijf. Krachttraining is goed om je heupen aan beide kanten gelijkmatig sterk te maken. Yoga en stretchen zijn opties om die heupjes los en soepel te krijgen. Een warming-up voordat je te paard gaat (zwaaien met de benen en/of een hindu squat zijn goede opties hiervoor) helpt om dieper in het zadel te kunnen zitten. 

Tip #3 De armen

Naar buiten stekende ellebogen, onrustige of platten handen kunnen vanuit onvoldoende spierkracht in de rug ontstaan maar ook je triceps en biceps hebben hier een aandeel in. Deze zorgen er immers voor dat je je armen dicht bij je lichaam kan houden. 

Tip #4 De benen

Strakke adductoren, die aan de binnenkant van je bovenbeen zitten, en een gluteus (bilspieren) kunnen ervoor zorgen dat je moeilijk de druk in je beugels kan houden en je knieën en tenen naar buiten gaan staan. Ook hier is het belangrijk om ook te werken aan losse heupspieren. Een combinatie van krachttraining en stretchen. Yoga poses zoals een ‘triangle’, ‘warrior II’, ‘lunge’ en een wide angle seated forward (met de tenen naar binnen) zijn goede oefeningen om de adductoren en gluteus te stretchen. 

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.