‘Is je fundering goed dan staat het huis ook stevig.’ Bij mijn inziens begint dat in de eventing door te weten hoe je paard leert. Door je te verdiepen in leertheorie kan je in de toekomst veel oorzaken en gevolgen een plek geven. Een paard is en blijft een kuddedier. Doordat wij hun vermenselijken leggen we ook bepaalde gedachtegangen bij hun om gedrag te verklaren, wat vaak niet klopt. Hieronder ga ik meer uitleggen over hoe je paard leert en wat jij mee kan nemen aan tips in je training.

Misschien heb je het wel eens voorbij horen komen of zelf gedacht. ‘Mijn paard laat me in de steek!’ of ‘Mijn paard wil niet meewerken!’. Grote kans dat je met de ‘verkeerde’ blik je paard inschat. Denk altijd vanuit je paard, niet voor je paard.
Ook in het rijden van een cross kunnen veel dingen voorkomen wat te herleiden is naar leertheorie en jouw kennis daarover. Vaak gaat dit ook gepaard met spanning van de ruiter en hoe je paard dingen ziet. Hieronder geef ik tips hoe je dit mee kan nemen in je training.
Leren door associatie
Paarden leren vaak door associatie. Dit betekent dat ze verbanden leggen tussen gebeurtenissen en een bepaalde reactie ontwikkelen op basis van eerdere ervaringen. Bijvoorbeeld, wanneer een paard een verband legt met het geluid van een trailer en daar goede ervaringen mee heeft, zal het paard leren dat een ritje in de trailer iets leuks betekent, zoals naar een locatie gaan of samen met andere paarden zijn. Bij negatieve ervaringen kan dit dus averechts werken. Zelfde kan je tegenkomen in de cross als een paard negatieve associaties heeft met bijvoorbeeld trakheners. Het gaat een paar keer fout, paard voelt de spanning van de ruiter, associeert dit negatief met de sprong en kan dus gaan weigeren.
Leren door conditionering
Conditionering kan ook worden gebruikt om paarden te trainen. Er zijn twee soorten conditionering: klassieke conditionering en operante conditionering.
Een voorbeeld van klassieke conditionering is wanneer een paard leert dat het krijgen van voedsel gekoppeld is aan het rammelen van de voerschep. Het zal dan steeds meer reageren op dat geluid omdat het weet dat voedsel volgt.
Operante conditionering is een vorm van belonen en bestraffen. Bij operante conditionering zal het paard een gewenst gedrag vertonen, zoals je paard leren stilstaan op het commando. Hierbij geef je druk op de teugel, geef je het commando. Wanneer je paard halthoudt en jij de druk op de teugels ontspant is dat een positieve beloning. Je paard zal uiteindelijk leren om het commando te associëren met halthouden. Bij dit voorbeeld kan je ook denken aan beenhulpen om voorwaarts te gaan of wijken.
Een aantal tips om je kennis over leertheorie toe te passen in de praktijk:
#1 Wees positief
Gebruik positieve versterking, zoals beloningen, traktaties en aanraking, om gewenst gedrag aan te moedigen. Weet ook wanneer je een paard moet belonen en wanneer juist niet.
#2 Wees consistent
Maak gebruik van een duidelijke, consistente taal en gebaren om het paard te laten begrijpen wat je wil dat het doet.
#3 Wees eenvoudig
Begin met eenvoudige opdrachten en werk geleidelijk aan naar meer complexe oefeningen.
#4 Wees geduldig
Wees geduldig en neem de tijd om je paard te leren kennen. Elk paard heeft zijn eigen persoonlijkheid en tempo, dus pas je training aan op zijn of haar behoeften.
Meer leren over de eventingsport?
Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.
