Tips bij zoektocht naar een eventingpaard

Eventing wordt onder andere gezien als de ultieme test voor paard en ruiter. Maar welke kwaliteiten maakt een goed eventingpaard en waar let je op als je op zoek gaat naar een eventingpaard?

5 wist-je-datjes Je eerste eventingwedstrijd
Beeld: ESVEO Fotografie. Ruiter: Mariska Fröger

Voorwerk

Voordat je een paard gaat kopen is het belangrijk om een aantal dingen voor jezelf uit te werken. Ik denk dat er verschillende dingen belangrijk zijn. Het is goed om na te denken over of je een amateur bent of professional. Als amateur heb je andere eisen dan een professional die paarden koopt en verkoopt voor broodwinning.

Ook is budget, invulling van je management en je doel waarvoor je een paard aanschaft belangrijk. Ik heb een aantal tips vanuit eigen ervaring voor je uitgewerkt.

#1 Doel

Het is goed om voor jezelf na te gaan: ‘Wat wil ik?’. Wil je beginnen met eventing of juist doorstromen naar een hoger niveau? Zoek je een paard om op te leiden en weer te verkopen of zoek je een maatje voor het leven waar je lekker mee wilt trainen en wedstrijdjes rijden? Heb je je doel helder dan kan je ook gerichter gaan zoeken.

#2 De 'klik'

Zelf ben ik een amateurruiter en koop mijn paarden niet met de intentie om te verkopen. Ik ga vooral opzoek naar de ‘klik’. Het is voor mij belangrijk om elke dag met plezier naar stal te gaan, m’n paarden te trainen en mezelf te ontwikkelen. Als ik geen klik heb met een paard dan weet ik ook dat ik er op een gegeven moment geen plezier meer in heb. Voor mij is deze heel belangrijk maar is ook afhankelijk van je doel. Als professional ga je waarschijnlijk niet op zoek naar de ‘klik’, maar zoek je paarden die je goed kan opleiden en wellicht verkopen. 

#3 Vergevingsgezind

Ik vind het belangrijk dat paarden voor amateurruiters vergevingsgezind zijn. Heb je een keer een afstand naar een hindernis die niet past of ben je uit balans, dan vind ik het belangrijk dat het paard niet direct overstuur is of niet meer wil springen. Iets waar we niet direct bij stil staan maar eentje die ik toch hier wil noemen.

#4 Budget

Uiteraard is alles afhankelijk van budget. En niet alleen de aanschaf van een paard kost geld, maar ook je management (pensionstalling, instructie, hoefsmid, fysio, tandarts, dierenarts, zadelcontrole, etc) en verzekering is iets om over na te denken. Je hebt ook verschillende mogelijkheden om kosten te delen zoals het inzetten van een bijrijder.

#5 Tijd

Neem de tijd om paarden te gaan kijken. Wordt er door een verkoper druk op gelegd dat je snel moet handelen dan zou ik me toch twee keer achter de oren krabben. Ik ben een amateurruiter en heb er 8 maanden over gedaan om het paard te vinden dat ik nu heb. Ik heb er geen moment spijt van gehad dat ik er zolang over gedaan heb.

#6 Twijfel

Mijn zoektocht naar het paard dat ik nu heb duurde vrij lang. Ik heb heel veel paarden geprobeerd en sommige waren echt niet onnaardig maar gewoon niet voor mij. Ik zat dan op de terugweg de voor- en nadelen van de paard door te nemen. Misschien lees je het al: Ik twijfelde. En ik weet dat als ik twijfel er niet aan moet beginnen.

Het paard wat ik hiervoor had was een iets andere situatie. Dat was het eerste paard wat ik probeerde en ik was helemaal verkocht! Ik moest van de verkoper nog een paar andere paarden proberen die ze hadden staan om er zeker van te zijn. Maar ik kon lezen en schrijven met dat paard. We hadden een ‘klik’ en ik had geen moment van twijfel.

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.