Innovatie is vernieuwing

In vergelijking met de schaatssport lopen we over het algemeen in de paardensport nog heel erg achter. De bijzondere factoren zijn: paard en gevoel. Waar in andere sporten gewerkt wordt met data baseren we in de paardensport veel op gevoel. Toch komt daar gestaag verandering in. Hieronder heb ik een paar innovaties uitgelicht die nu heel relevant zijn.
blog innvoatie is vernieuwing
Hindernis met MIM-clip en breekpin.

Innoveren binnen de eventingsport

Om te kunnen reageren op een snel veranderende wereld moet je innoveren. Je kan vandaag de dag heel succesvol zijn als onderneming of tak van sport, maar de vraag is ook hoe het over een aantal jaar met de onderneming of sport zal gaan. Nadenkend over de paardensport hebben we denk ik werk voor de boeg om over x aantal jaar onze sport te kunnen beoefenen zoals we het nu kennen.

Misschien denk je bij innovatie aan nieuwe uitvindingen, maar dat is niet helemaal waar. Innovatie betekent letterlijk vernieuwing. Wanneer een proces of product verbeterd wordt innoveer je.

Voor de eventingsport specifiek betekent dit dat er geinnoveerd kan worden op onderwerpen zoals veiligheid, welzijn en sportprestaties. In deze nieuwsbrief ligt ik een aantal innovaties uit waarvan ik denk dat die op dit moment heel relevant zijn binnen het huidige sportklimaat.

#1 Horse Form Index (HFI)

Het databedrijf EquiRatings heeft in samenwerking met de FEI de Horse Form Index oftewel HFI ontwikkeld. Voorheen was deze al in te zien door officials en organisaties maar nu ook voor ruiters. De gedachte achter de HFI is dat ruiters objectief naar hun prestaties gaan kijken en zich niet alleen afvragen of ze hun kwalificaties hebben. Het doel is om ruiters over hun eigen wedstrijdvorm te laten nadenken.

#2 MIM Clips

Een paar jaar geleden werden de rode clips geintroduceerd. De clips breken bij een bepaalde snelheid en voorwaartse kracht en voorkomen een zogenaamde rotatieval. Nu hebben ze het product al zo geinnoveerd dat er een speciale ‘Yellow Clip’ is. Deze is speciaal voor schuin te springen hindernissen zoals punten. Naast de breekbomen kennen we ook andere breekbare technologie om hindernissen veiliger te maken, zoals de Nederlandse Breekbomen, de Engelse Breekpin en het Duitse Klengel systeem.

#3 Instructieplatformen

De digitale wereld heeft zich in Coronatijd sterk ontwikkeld. Verschillende instructieplatformen zijn ontstaan tijdens lockdown omdat we niet in de praktijk konden lesgeven. Hiermee is een heel breed palet aan kennis van verschillende professionals beschikbaar gekomen voor een hele grote groep mensen. Een paar eventingvoorbeelden zijn Lucinda Green XC AcademyPiggy March TV en MIH Eventing Club with Caroline Moore. 

#4 Wetenschap

Waar in de schaatssport de wetenschap leidend is voor de beste prestaties gaan we in de paardensport nog voornamelijk uit van ons gevoel en ‘quick fixes’. Persoonlijk ben ik groot voorstander om de beschikbare wetenschap in te zetten in de paardensport vooral met het oog op de toekomst van onze mooie sport.

#5 Harnachement

Op wetenschappelijk vlak komt er steeds meer aandacht van harnachement en de invloed op onze paarden. Zadelpassen behoort nu tot een standaard management. Maar een goed passend hoofdstel is net zo belangrijk. Want ook een slecht passend hoofdstel heeft invloed op hoe ons paard beweegt. Daarnaast is de invloed van een borsttuig onderzocht en is er steeds meer aandacht voor crossbeschermers. Denk daarbij aan materiaal en mate van bescherming.

#6 Welzijn

Een andere innovatie is onderzoek naar welzijn van het paard. Er komt steeds meer ‘wearable technology’ op de markt waarmee we de training van onze paarden inzichtelijk maken en zo kunnen optimaliseren. Alogo is daar een mooi voorbeeld van. Alogo werkt samen met de FEI en onderzoekt de prestaties van eventingpaarden. Luister hier hun verhaal.

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van onze andere blogs óf meld je aan voor onze nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.