Terug naar de basis met Caroline Moore

Elke training van Caroline Moore is weer een inspiratiemoment! Ook door mee te luisteren, te observeren en zelf mee te rijden leer ik als ruiter en coach. Het verfrist en geeft mij nieuwe inzichten die ik graag inzet om eventingruiters te coachen. In dit artikel geef ik je graag 3 inzichten die ik in juli 2023 heb opgedaan.

Beeld: ESVEO Fotografie

#1 "Go back to basics"

Veel rijproblemen ontstaan doordat de basis niet klopt. Voor zowel ruiters als paard is het belangrijk dat het werk plezierig is. Als de basis niet klopt ontstaan problemen zoals weigeren. Dan is het goed om weer terug te gaan naar de basiselementen. Kleine hindernissen opzoeken, hand laag houden en positief tempo aanhouden (geen racegang!). Paarden moeten leren wat ze springen en dat dat helemaal niet spannend is.

#2 "Do your flatwork!"

Caroline weet onderhand dat ze naar de Nederlanders “Do your dressage!” moet roepen. Wij hebben niet echt een vertaling voor flatwork :-). Het gaat er hier om dat je na de laatste hindernis je paard weer balanceert. Gooit je paard zijn schouder eruit? Doe dan wat wijken of schouderbinnenwaarts. Het doel is dat je paard in balans, recht en nageeflijk is. Dit is ook onderdeel van je basis. Doe dit voor minstens 15 seconden direct na je laatste hindernis en eindig altijd in een vierkante halt. Een van de deelnemers vroeg wanneer ze dit moest doen. Caroline haar antwoord – “altijd”. Het enige moment dat het niet hoeft is als je net Badminton hebt gewonnen. 

#3 "Imagine a box"

Deze is voor diegene die rijden met hoge handjes. Hoge handen zorgen ervoor dat een paard zijn rug en nek niet goed kan gebruiken. Om je handen laag te houden gebruik je je triceps. Je triceps strekken je armen, je biceps buigen ze. Je wilt dus vooral je triceps aanspreken. Dit kan je doen door je handen te plaatsen binnen de ‘breastplate box’. Dit is het vak tussen de riempjes van je voortuig en je zadel. Heb je geen voortuig? Dan heb je wat extra verbeelding nodig ;). 

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.