2x tips om gemotiveerd eventing te rijden

Wat betekent succes en motivatie voor jou? De een zoekt het meer in rozetten en winstpunten, de ander doet het voor zijn of haar eigen ontwikkeling en om doelen te behalen. Het gevoel van succesvol bezig zijn heeft ook te maken met motivatie. Het is niet zo dat je motivatie hebt of niet. In dit artikel geef ik je 2 tips om meer gemotiveerd eventing te rijden. 

Gemotiveerd eventing rijden
Beeld: ESVEO Fotografie

Wat is motivatie?

De meeste van ons zijn gemotiveerd omdat we er plezier aan beleven en de weg er naartoe uitdagend vinden. Vaak verliezen we motivatie als de weg naar ons doel te moeilijk, eenzijdig of traag verloopt. De uitdaging is meer om gemotiveerd te blijven ook al is de route niet zoals we die uitgestippeld hadden.

Interne- en externe motivatie

Motivatie kan je opsplitsen in interne- en externe motivatie. Externe motivators zijn de rozetten en de winstpunten. De vraag bij deze is hoelang je hier het gevoel van succes en motivatie uit kan halen. Want jij gaat niet over het uitdelen van de winstpunten. De focus ligt hierbij op het resultaat en dat is de eindsom van hoe je gereden hebt.

Jouw eigen ontwikkeling en doelen is een interne motivator en hier hebben we veel meer invloed op. De kans dat we hier het gevoel van succes uithalen is vele mate groter.

Succes en motivatie gaan in mijn ogen hand in hand en ik heb hieronder een paar tips/oefeningen er wat dieper naar te kijken.

Oefening #1 Interne-externe motivators

Laten we eerst kijken naar wat jou motiveert. Om je huidige level van motivatie te checken kan je jezelf een aantal vragen voorleggen en de antwoorden opschrijven. Ben jij meer intern gemotiveerd of juist extern? Ben jij bezig met de taak die je voor ogen hebt of het resultaat en de beloning? Zit daar een verschil in tussen je training en wedstrijd? In hoeverre hindert jouw externe of interne motivatie jou in je training of wedstrijd.

Neem jouw antwoorden nog eens door. Highlight waar jouw interne of externe motivatie je het beste helpt om te presteren op dit moment en aan de hand van je huidige skills. Zet deze op een apart lijstje. Op dit lijstje leg je  tijdens een training of wedstrijd meer de focus op.

Alles wat je aan punten overhoudt zet je ook op een apart lijstje. Dit zijn de punten waar je externe of interne motivatie je hindert om de voor jou beste prestatie neer te zetten. Met dit lijstje wil je aan de slag gaan om een meer behulpzame motivatie neer te zetten.    

Oefening #2 Feedforward-Feedback

Een behulpzame tip om het gevoel te kweken dat je succesvol bezig bent is om voor elke training én wedstrijd maximaal 3 doelen te stellen. Je hebt een papiertje en die deel je op in twee kolommen. De linkerkolom is de feedforward sectie. De rechter is feedback. Voor je training en wedstrijd neem je de tijd om hier voor te zitten. In de linkerkolom zet je drie concrete doelen. Neem het blaadje mee of maak er een foto van zodat je het voor je training/wedstrijd nog even kan doornemen.

Na je training/wedstrijd pak je het blaadje erbij en ga je de rechterkolom invullen. De eerste vraag de je jezelf stelt is: “Ben ik tijdens mijn training/wedstrijd bezig geweest met mijn doelen?” Als het antwoord “Ja” is, dan ben je al geslaagd. Om je doelen wat verder te bevestigen zet je in de rechterkolom een cijfer van 1-10. Dit is de mate waarmee je er mee bezig bent geweest en hoe het je verging. Je kan er nog (kort) wat aan woorden bijzetten. Ik vind het voor mezelf ’t meest effectief als het kort en bondig is.

Bonustip: "Ontwikkel je mindset voor eventingsucces"

Met alleen deze tips kom je er niet. Het geeft je een handvat en een stap in de goede richting. Voor echt meer vertrouwen in jezelf en je eigen kunnen kan ik je helpen. In mijn programma “Ontwikkel je mindset voor eventingsucces” gaan we daar onder andere mee aan de slag.