3 tips voor meer zelfvertrouwen in de cross country

We kennen in de coaching twee vormen van zelfvertrouwen: vertrouwen in jezelf als persoon (wie je bent) en in je eigen kunnen (wat je kan). Ik kom in mijn praktijk regelmatig tegen dat ruiters een laag vertrouwen hebben in hun eigen kunnen. Dat staat hun prestaties en plezier in de sport enorm in de weg, want ze willen zo graag die stap verder zetten of een klasse hoger. Gevolg… veel frustraties, twijfels over wat nu te doen en een laag zelfvertrouwen. In dit artikel geef ik je 3 praktische tips voor meer vertrouwen in jezelf en je eigen kunnen.

Beeld: ESVEO Fotografie

Tip #1 Positieve dingen

Als mens zijn we snel geneigd om alleen de negatieve ervaringen te onthouden. Hoe vaak het ook al goed is gegaan. We kunnen iets negatiefs oneindig analyseren. Succeservaringen zorgen ervoor dat je vertrouwen krijgt in je eigen kunnen. 

Wat kan je hiervoor doen? Van elke training en wedstrijd houd je 3 dingen bij die goed gingen. Deze schrijf je vanuit ‘Ik’ en houd je positief. Een positief voorbeeld is: “Ik had een goed ritme in mijn springparcours.” of ‘Ik heb vandaag een goede overgang gereden van draf naar galop, omdat ik mijn hulp gaf op exact het juiste moment.” Schrijf je goede dingen direct of binnen 12 uur na je training/wedstrijd op. Lees ze regelmatig terug om je vooruitgang en je successen te zien. 

Tip #2 Waar heb je invloed op?

We kunnen ons zorgen maken over heel veel dingen waar we eigenlijk helemaal geen invloed op hebben. Ons brein gaat dan overuren draaien en maakt de zorg alleen maar groter en groter. Veel kans dus dat die zorgen je zelfvertrouwen laten dalen.

Wat kan je doen? Teken een kleine cirkel in het midden van een A4’tje. Deze is wel groot genoeg om wat woorden in te schrijven. Daar omheen teken je een grotere cirkel. In de buitenste cirkel zet je alle dingen neer waar je geen invloed op hebt. Dat kan zijn: het weer, toeschouwers, combinaties die aan het losrijden zijn, mensen die in je parcours lopen, honden die blaffen, verwachtingen van jezelf of anderen, meningen van anderen, etc, etc. Leer deze punten herkennen en stel jezelf de vraag: ‘Heb ik hier invloed op?’ en ‘Wil ik hier wat mee?’ Als het antwoord op beide vragen ‘nee’ is dan kan je het helemaal loslaten. 

Vervolgens schrijf je in de kleine cirkel alle dingen waar je wel invloed op hebt. Dat zijn dingen zoals: je rijtechniek, routine, planning en voorbereiding, om hulp en advies vragen etc, etc.  Weten waar je invloed op hebt zorgt ervoor dat jij je kan focussen op de taak die je wil uitvoeren. 

Tip #3 Je eigen peptalk

We zijn onze eigen grootste criticus en kunnen daardoor snel afgeleid zijn. We kunnen ons bijvoorbeeld irriteren aan andere in de losrijbaan. Als de afleiding groot genoeg is zijn we niet bezig met onszelf en onze eigen taak. Het wordt dan steeds moeilijker om je weer te focussen. Ook hier heb ik een tip voor. 

Maak op een liggend A4’tje 3 kolommen. In de eerste zet je alle externe afleiders die je kan bedenken. Neem daar een paar minuten voor. In de tweede kolom zet je neer wat die afleider met je doet. Welk gevoel of gedachte heb je? Wat doe je op dat moment? In de derde kolom zet je jouw eigen positieve peptalk, focuswoord of instructie neer. Het doel hiervan is dat je jouw afleiders leert herkennen en jezelf op een positieve manier aanspreekt. Zo kan je de focus weer leren leggen op jouw taak.

Bonustip: "Ontwikkel je mindset voor eventingsucces"

Met alleen deze tips kom je er niet. Het geeft je een handvat en een stap in de goede richting. Voor echt meer vertrouwen in jezelf en je eigen kunnen kan ik je helpen. In mijn programma “Ontwikkel je mindset voor eventingsucces” gaan we daar onder andere mee aan de slag.