De verschillende soorten galop voor cross country

In de cross country’s van nu is het van belang dat je makkelijk kan schakelen. Zo kan je veilig en binnen de tijd de finish halen. Als ervaren ruiter zal dit je misschien makkelijk afgaan. Ben je nog onervaren of net begonnen dat is het belangrijk dat je blijft oefenen en zo leert over de verschillende tempo’s. Samen met Caroline heb ik de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.
Blog Galop EventingHQ Beeld ESVEO Fotografie
In de laatste galopsprongen voor de hindernis moet het paard de achterbenen meer onderbrengen. Beeld: ESVEO Fotografie

1. Draf

De draf wordt vaak gebruikt voor greppels, afsprongen en water met jonge paarden.

2. 'Coffin Canter'

De ‘Coffin Canter’ wordt gekenmerkt door korte passen en een hoge energie.  Handig wanneer er een ‘verassing’ is voor de paarden bij de landing zoals een greppel of water.  Het paard heeft dan baat bij een extra galopsprong om de gevraagde oefening te begrijpen. 
 
Je moet deze galop vaak oefenen. Je ziet vaak de ruiters een paard terugnemen met de hand en dat daardoor alle energie wegebt. Wat je dan ook vaak ziet is dat de ruiter te veel met de hand doet. Het paard reageert daarop en gaat hoger met zijn hoofd lopen. Zijn zicht op de hindernis wordt hem ontnomen. Gevolg hiervan is dat het paard de oefening niet goed kan inschatten en er langs schiet of weigert. 
 
Zorg er dus voor in het terugnemen dat je de energie behoud door je handen zacht te houden en aan te vullen met je been. 

3. 'Show Jump Canter'

Wordt vaak gebruikt bij het springen van steilsprongen of combinatiehindernissen. Belangrijk is dat de galop voorwaarts en in balans is. De ruiter moet een zachte hand hebben.

4. 'The Gallop'

Dit is de snelheid waar de meeste cross country hindernissen op worden gesprongen zoals, breedtesprongen etc. Deze galop is nog niet op topsnelheid maar moet in balans en krachtig zijn. 4 à 5 galopsprongen voor de hindernis moet het paard de achterhand meer onderbrengen.

5. 'Top speed'

Over het algemeen wordt er vanuit deze snelheid niet gesprongen.

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.