Objectief terugkijken op je prestaties

In de paardensport vertrouwen we voornamelijk op ons gevoel. Vul dat aan met data een mooie combinatie. Data kan ons van alles vertellen. In deze blog geef ik je een aantal tips om je seizoen te evalueren en van daaruit plannen te maken voor je training en aankomend eventingseizoen.
Coaching voor de eventingruiter Mariska Fröger ESVEO Fotografie
Beeld ESVEO Fotografie

Evalueren

Evalueren is een van de meest ondergewaarde tools voor succes. Om iets te bereiken moet je soms ook terugkijken op de dingen de je al hebt gedaan. Net zoals wanneer je een cross loopt kijk je vooruit, maar moet je bij een combinatie van hindernissen ook terugkijken of de lijn die je gekozen hebt ook de juiste is. Aan het eind van het seizoen is het belangrijk om vooruit, maar ook terug te kijken.

Subjectief vs objectief

Als je terugkijkt op afgelopen seizoen heb je er een bepaald (subjectief) gevoel bij. Maar klopt jouw gevoel als je objectief je eigen resultaten gaat analyseren? EquiRatings heeft een aantal simpele rekentools om jouw behaalde resultaten te analyseren. Zij noemen dit Simple Metrics. Door verschillende statistieken uit te rekenen krijg je een objectief beeld en meer inzicht in jouw prestaties. Het doel hiermee is om slimmer te trainen, niet harder. Klinkt goed toch?
 
De Simple Metrics zijn:
 1. Dressage (6RA)
 2. Cross-Country Jumping (XCJ10)
 3. Cross-Country Time (TSR)
 4. Show Jumping (SJ6)
 5. Overall (OBP6)
Met deze statistieken kan je voor jezelf, je paard of als combinatie een evaluatie opmaken.

1. Dressage 6RA

Met de 6RA bereken je je gemiddelde score van de afgelopen 6 dressuurproeven. Wanneer je het gemiddelde weet heb je een idee van de score die je kan verbeteren. Het beste is om met 6 proeven te rekenen (sluit proeven/ wedstrijden uit waar je op een later moment van bent uitgesloten), maar met minimaal 3 proeven is ook goed te rekenen.

Berekening:

EquiRatings 6RA Calculation-1

Voorbeeld:

EquiRatings 6RA Ex 2-2-1-1

2. Cross-Country Jumping (XCJ10)

Met de XCJ10 kijk je terug op hoe sterk je gepresteerd hebt in de cross-country. Met deze analyse kan je ook analyseren hoe constant je presteert. Het beste is om een 10 cross-country’s mee te nemen, maar met minimaal 3 is ook goed te rekenen.

Berekening:

EquiRatings XCJ10 Calculation
 • Een foutloze ronde is elke ronde die je hebt afgesloten met nul springfouten (weigeringen, langslopers etc.). Tijdfouten neem je in de berekening niet mee.
 • Als je wel in de cross bent gestart maar de finish niet hebt gehaald telt dat als ronde met fouten.

Voorbeeld:

3. Cross-Country Time (TSR)

Bereken hoe constant je presteert tegen de klok. Zijn er verbeteringen die je kan maken om efficiënter en sneller de finish te halen? De berekening kijkt naar 10 cross country’s, waarvan 6 met het laagste aantal tijdfouten.

Berekening:

EquiRatings TSR Calc-1-2
 • De TSR wordt uitgerekend in units van tijdfouten. Hoe lager het aantal tijdfouten hoe beter.
 • Uitsluitingen of diskwalificaties tellen niet mee als een van de 10 meest recente cross-country scores. Rondes met springfouten (weigering, langsloper etc.) tellen wel mee.
 • 6 van 10 is optimaal. Maar je kan ook met 3 resultaten werken. Als je minder dan 6 cross-country hebt uitgereden, neem dan het gemiddelde aantal tijdfouten.

Voorbeeld:

EquiRatings XCJ & TSR Example-1
GRATIS Ebook EventingHQ

4. Show Jumping (SJ6)

Met de SJ6 kijk je terug op hoe sterk je gepresteerd hebt in het springen. Met deze berekening kan je analyseren hoe constant je presteert. Doormiddel van de SJ6 bereken je je gemiddelde score van de afgelopen 6 springparcoursen.

Berekening:

EquiRatings SJ6 Calculation
 • Strafpunten voor tijd worden niet meegenomen in de berekening.
 • Uitsluitingen of diskwalificaties tellen niet mee als een van de 6 meest recente springparcoursen.
 • Rekenen met 6 resultaten is ideaal. De berekening werkt ook met 3 resultaten.

Voorbeeld:

EquiRatings SJ6 ex 2-1

5. Overall (OBP6)

Bekijk hoe goed je je concurrenten de baas bent en hoe sterk je presteert in alle 3 de onderdelen. Hoe sterk presteer je en behoud je je vorm?

Berekening:

EquiRatings OBP6 calc
 • Neem alleen wedstrijden mee waar je bent gestart in de cross-country.
 • Als je gestart bent in de cross-country maar niet bent gefinisht telt deze wedstrijd wel voor de berekening. Het aantal concurrenten die je eruit hebt gereden zet je dan op nul.
 • Elke combinatie die gestart is in de dressuur telt mee als een concurrent.
 • Rekenen met 6 resultaten is ideaal. De berekening werkt ook met 3 resultaten.

Voorbeeld:

Waar kan jij winst behalen?

Als je deze 6 Simple Metrics hebt berekend het je een duidelijk en objectief beeld van je prestaties. Nu kan je gaan kijken waar jij nog in kan verbeteren. Zijn er bepaalde onderdelen in je dressuurproef die beter kunnen? Moet je efficiënter je lijnen rijden in de cross om de optimale tijd te behalen? Is er winst te behalen in je springtechniek?

Doelen stellen

Bovenstaande berekeningen kunnen je ook helpen bij het opstellen van doelen. Onlangs heb ik een gloednieuw (en helemaal gratis!) eBook gepubliceerd waar je aan de slag gaat met het formuleren en uitwerken van jouw ultieme doel. Met behulp van het stellen van doelen breng je een duidelijke focus aan voor jouw training en heb je grip op je prestaties. De Simple Metrics van EquiRatings zijn een mooie aanvulling om je prestaties te monitoren.
 
Klik hier om het eBook te downloaden.

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.