‘Skala der Africhting’

Je hebt er vast wel eens van gehoord het Skala der Africhting. Nu hoor ik je denken pff… dressuur. Maar dressuur is ook belangrijk voor het rijden van een goede cross. Want we willen allemaal een paard dat aan de hulpen, wendbaar en bereidwillig is. Dressuur elementen waar je misschien nog niet echt bij stil gestaan hebt, kunnen bijdragen aan jouw doel om een foutloze cross zonder tijdfouten neer te zetten. En daar streven we als eventers allemaal naar. Daarom heb ik de belangrijkste punten voor je hieronder uitgelicht.

Beeld: ESVEO Fotografie

Wat is het?

Het Skala der Africhting bevat de basisprincipes voor de africhting van elk paard ongeacht discipline. Het Skala bestaat uit twee fasen en totaal 6 begrippen:

Vertrouwensfase
1. Takt (Zuiverheid van de beweging)
2. Souplesse/ ontspanning/ losheid
3. Aanleuning

Ontwikkeling draagkracht
4. Impuls
5. Rechtgerichtheid
6. Verzameling

Geen van de 6 begrippen kan los van elkaar gezien worden. Ze gaan allemaal met elkaar samen en beïnvloeden elkaar. De eerste 3 criteria zijn vooral van toepassing in de lagere niveaus B en L. De basisprincipes zijn voor elk paard ongeacht discipline hetzelfde. Hoe verder je paard komt in zijn opleiding, hoe belangrijker de overige criteria worden. Uiteindelijk maken het type paard en de discipline uit hoeveel draagkracht er ontwikkeld kan en moet worden om optimaal te kunnen presteren.

Als een paard alle onderdelen beheerst is hij volkomen ontvankelijk voor alle hulpen van de ruiter. Dit wordt doorgaans omschreven als ‘Durchlässigkeit’. Het beeld van een goed gaand paard wordt uitgedrukt door de 6 begrippen.

Wat heeft het Skala te maken met het rijden van een cross?

Het Skala is belangrijk omdat dit je basis is voor een goed gaand paard. Een goed gaand paard is niet alleen belangrijk voor de dressuur maar ook om je paard fit en blessure vrij te houden. Daarbij komen ook zeker dressuur elementen van pas in het rijden van een cross. Zeker als je de ambitie hebt om hoger op te komen. Daarom hebben we voor jou een aantal waardes vanuit het Skala op een rijtje gezet én wanneer je bepaalde elementen tegen kan komen in een cross. Zo kan je je XC-skills nog beter optimaliseren.

  • Je paard is aan het been: Je paard gaat naar voren en opzij (wijken voor de kuit) als je dit van hem vraagt. Wijken is belangrijk bij bijvoorbeeld het aanrijden van een punt en als je paard wegvalt over de schouder. Ook wil je dat je paard zich na een hindernis voorwaarts beweegt van de hindernis af en het parcours vervolgt. Je paard moet dus voorwaarts denken als je die hulpen geeft.
  • Je paard gaat terug op jouw (houding &) zit. Belangrijk voor het aanrijden van bepaalde hindernissen en combinaties.
  • Je paard gebruikt zijn lichaam op de juiste manier. Los over de rug en dragend in de achterhand.
  • Je paard is wendbaar. Belangrijk voor (scherpe) bochten, combinatiesprongen e.d.
  • Je paard is in balans en heeft evenwicht. Denk hierbij aan de bodem en landing/ afzet en goed kunnen galopperen in de cross.
  • Je paard is rechtgericht. Super belangrijk voor het aanrijden van o.a. smalletjes en punten.
  • Je paard beschikt over impuls: is opgewekt maar beheerst. Impuls is de benaming voor de energieke, goed gecontroleerde activiteit, opgewekt vanuit de achterhand.
  • Je paard ‘opzetten’ voor de hindernis. Dit betekend dat hij ook meer kracht moet kunnen dragen op de achterhand (draagkracht).
  • Aanleuning/nageeflijkheid: is deze goed dan is je paard ook ontvankelijk voor je hulpen. Ontvankelijkheid blijkt ook uit harmonie, lichtheid en het gemak van de uitvoering van de gevraagde oefeningen. Het paard is bereidwillig om te doen wat je van hem vraagt. Is je aanleuning niet goed dan kan je paard verzet tonen en is hij niet aan de hulpen. Iets wat je uiteraard niet wilt in een cross.

Reden genoeg dus om je verder te verdiepen in het Skala der Africhting en je XC-Skills te optimaliseren!

Bronnen

  • KNHS Dressuurproevenboekje
  • KNHS Trainersseminar Chris Bartle
  • EventingPRO Groepstrainingen Caroline Moore.

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.