Praktische tips voor bij de Veterinaire Keuring

De veterinaire keuring is bedoeld om vast te stellen of een paard of pony ‘fit to compete’ is. Kortom, het doel is om paarden te beschermen tegen onoordeelkundig gebruik. Eerlijk is eerlijk; competitie kan veel met ons mensen doen. Bij elke eventingwedstrijd bied je je paard aan voor de veterinaire keuring. Maar waarom hebben we een veterinaire keuring? Ik leg je in deze blog een en ander uit over dit belangrijke onderdeel.

Beeld: Mariska Fröger

Algemeen

Op een nationale eventingwedstrijd vinden er twee keuringen plaats.  Een keuring vóór de cross en de tweede na de cross. De tweede keuring moet binnen 10 minuten nadat je gefinished bent plaatsvinden. Ook als je tussentijds uit de cross bent door een val of teveel fouten moet je je paard aanbieden voor de tweede keuring. Doe je dit niet dan wordt dit gerapporteerd en ontvang je achteraf een brief van de KNHS.

De wedstrijddierenarts controleert onder andere de hartslag en ademhaling, doet een visuele inspectie op eventuele verwondingen en controleert in draf op kreupelheden. De dierenarts oordeelt of een paard goed is (fit to compete) of afgekeurd moet worden voor verdere deelname.

Na de cross is het essentieel dat je paard goed herstelt. Je paard komt uit de cross met een hoge hartslag. Deze moet zo snel mogelijk zakken. Als je paard niet snel genoeg hersteld kan de dierenarts je vragen om je paard nog wat langer te stappen en aan te bieden voor een herkeuring.

Tip #1 Wees op tijd

Als ruiter ben je zelf verantwoordelijk voor het op tijd aanbieden van je paard voor de keuring. Als ruiter hoef je er zelf niet bij te zijn. Je groom mag je paard ook aanbieden bij de dierenarts.

In principe vindt de eerste keuring plaats tussen het beëindigen van je springparcours en de start van je cross. De tweede keuring vindt plaats binnen 10 minuten nadat je gefinished bent in de cross. Ook als je de cross tussentijds hebt moeten beëindigen moet je je paard aanbieden voor de tweede keuring.

Tip #2 Monsteren

Voor de keuring moet je een stuk aan de hand draven. Dit noemen we monsteren. Als ruiter loop je hierbij aan de linkerkant van je paard. Maar nu komt het… Je draait aan het eind van keuringsbaan rechtsom. Jij loopt dan aan de buitenkant van je paard. Zo kan de dierenarts je paard goed beoordelen. Het monsteren kan je thuis ook goed oefenen, zodat je paard leert om goed met je mee te lopen.

Tip #3 Teugels over de hals

Voor je eigen gemak en veiligheid is het goed om bij de keuring de teugels over de hals te doen. Zo heb je iets meer ‘speelruimte’ mocht je paard iets spannend vinden en achteruit of opzij gaan. Ook geef je het paard hiermee meer bewegingsvrijheid zodat hij goed mee kan lopen tijdens het opdraven. Als je je paard te ‘stevig’ vasthoudt kan het soms lijken alsof er iets aan hand is. Dat wil je uiteraard niet.

Tip #4 Stijgbeugels opsteken

Zorg ervoor dat je de stijgbeugels even opsteekt of (als je bijvoorbeeld freejump beugels hebt) deze even over het zadel leggen. De beweging van loshangende beugels kan de dierenarts afleiden van de beoordeling. Sommige paarden vinden dit ook spannend waardoor er mogelijk onveilige situaties kunnen ontstaan.

Tip #5 Aan de kant van de dierenarts staan.

Wanneer de dierenarts de hartslag van je paard beluisterd is het goed om aan zijn of haar kant te staan. Zo voorkom je dat wanneer je paard opzij springt de dierenarts omver gelopen wordt.

Tip #6 Veiligheidshelm

Is jouw paard erg fris, kan hij wel eens opzij springen of omhoog komen tijdens het opdraven? Voor je eigen veiligheid kan het verstandig zijn om tijdens de keuring je veiligheidshelm te dragen.

Tip #7 Beenbeschermers af

Na de cross is het verplicht om je paard aan te bieden zonder beenbeschermers. Zadel en hoofdstel mogen blijven zitten. Doe direct na de cross je singel en neusriem wel alvast wat losser. Zo geef je je paard ruimte om op adem te komen.

Tip #8 Koelen

Na de cross is het altijd goed om je paard te koelen ongeacht temperatuur. Tijdens en na de cross stijgt de lichaamstemperatuur. Je moet er na de cross voor zorgen dat deze daalt, anders kan je paard wellicht oververhit raken. Als vuistregel kan je aanhouden dat zolang een paard (na een voor hem zware inspanning) verwijde neusgaten heeft en blaast deze (te) warm is.

Wissel het koelen met water af met korte stukken (+-30 seconden) stappen. Doe dit totdat je paard weer normaal ademhaalt. Leg ook niet te snel een zweetdeken op. Dit vertraagd het koelen alleen maar.

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.