Plannen maken voor het nieuwe eventingseizoen

Een nieuw jaar met nieuwe kansen en dus ook een gloednieuwe eventingkalender. Kans dat je natuurlijk de eerste wedstrijden al in je agenda genoteerd hebt staan. Maar hoe haal je nu het beste uit je seizoen? Ik heb speciaal voor jou een aantal tips op een rij gezet.

Beeld: ESVEO Fotografie

1. Kijk

Bekijk op de kalender welke wedstrijd voor jou belangrijk is. Is dat een kampioenschapswedstrijd? Selectie- of observatiewedstrijd? Een eerste wedstrijd op hoger niveau? Markeer deze belangrijke wedstrijd.

2. Plan terug.

Je hebt voor jezelf een evenement gemarkeerd dat voor jou belangrijk is. Nu ga je met terugwerkende kracht plannen wat je moet doen om op dat belangrijke evenement te komen. Denk hierbij aan fitness, educatie/ skills, benodigde kwalificaties of plaatsingen.

3. Drie delen

Je kan een heel jaar opdelen in 3 delen om het beste uit je eventingseizoen te halen. Van deel 1 (bv november tot half februari) is je ‘building block’ hier train je specifiek op bepaalde onderdelen voor het springen of je dressuur. Deel 2 ((half) februari tot (half) maart) ga je aan de slag met fitness om je paard wedstrijdklaar te maken. Doorgaans heb je minimaal 8-12 weken nodig om je paard fit te maken voor een eendaagse wedstrijd.

Deel 3 is ‘off-season’. Deze periode vindt plaats na je belangrijke wedstrijd of na het eventingseizoen. In deze periode heeft je paard rust en doet lichte arbeid of gaat misschien wel alleen maar de wei op. Genoeg rust is uitermate belangrijk om je paard fysiek en mentaal fit te houden. Kijk ook tussendoor in je seizoen of je paard (extra) rust nodig heeft.

4. Ga terug

Ben je in je seizoen een aantal keer op hoog niveau gestart? Ga dan eens opzettelijk een keer een niveau terug. Zo win je vertrouwen bij jezelf en vooral ook voor je paard. Je paard en jij moeten het zo makkelijk en leuk vinden als maar kan. En met hoog niveau bedoelen we het hoogste niveau waar jij en je paard in uitkomen. Dus je kan ook een keer van de L terug naar de B of van de M terug naar de L. Denk daar over na in de planning van je seizoen en niet als je paard de eerste tekenen van onzekerheid toont. Vertrouwen is dé basis voor een goede XC carrière.

Bronnen

“Training for Success” met Caroline Moore/ Redactie EventingHQ

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.