5 tips om goed de startbox te verlaten.

Als je een tijdje bij de start van de cross staat zie je een variatie aan paarden en ruiters. Wat mij laatst opviel is dat het ene paard niet kan wachten en de ander liever bij zijn eerder gemaakte vriendjes op het losrijterrein blijft. In deze blog geef ik je 5 tips om op een goede manier de startbox te verlaten. Want een goed begin is het halve werk.

Beeld: ESVEO Fotografie

Type paarden

Als eerste duiken we even in de type paarden die we bij de startbox zien:

  1. The “I’m so excited” one: Dit paard weet dondersgoed wat er op het punt staat te gebeuren. Deze type paarden kunnen (écht) niet wachten en staan te popelen om van start te gaan (Lees; piafferen op de plaats, omhoog komen etc.)
  2. The “I’m not getting near that” one: Dit paard vindt de startbox vreselijk spannend en gaat er liever niet of gewoon helemaal niet in.
  3. The “mellow one”: Zo koel als een kikker staat dit paard te wachten bij of in de startbox. Hij is beheerst en wacht op de aanwijzingen van zijn baas.
  4. The “I don’t want to leave” one: Dit type paard wil liever de startbox niet uit of bedenkt na enkele meters dat het op het losrijterrein toch wel heel gezellig was en draait om.

Troubleshooting

Wat in dit verhaal ook belangrijk is om te weten is dat paarden van nature kuddedieren zijn. Sommige paarden vinden het daarom lastig als ze alleen op pad moeten. Ze willen graag terugkeren naar hun soortgenoten. Dit wordt ‘kleven’ genoemd. Paarden die kleven kunnen soms halfslachtige pogingen (omdraaien, bokken, steigeren, in paniek raken etc) doen om terug te keren naar de achterblijvende paarden. Dit soort paarden moeten leren luisteren naar de ruiter. Dat gaat alleen niet vanzelf, dat moet je ze leren.

Andere factoren kunnen ook invloed hebben op de manier waarop je paard zich in de startbox gedraagt en die verlaat:

  • Je eigen spanning. Als jij gespannen bent kan je dit ook overbrengen naar je paard.
  • Het karakter van je paard. Net zoals mensen hebben ook paarden verschillende karaktereigenschappen. De een is van nature heel nuchter en de ander kan heel neurotisch zijn.
  • De ervaring van je paard. Voor jonge paarden is het spelletje nieuw en juist die moeten op een goede manier leren om te vertrekken. Daartegenover hebben we ervaren paarden die weten wat er van hun verwacht wordt en wat de startbox betekent.
  • De ligging van het losrijterrein. Sommige paarden vinden het geen probleem om alleen op pad te moeten anderen wel. Als de startbox dicht bij het losrijterrein ligt kan dit in je nadeel werken.

Met deze achtergrond info kan je voor jezelf nagaan wat voor paard je hebt en hoe jij hem eventueel beïnvloed. Hieronder hebben we 5 tips voor je uitgelicht om je cross goed te beginnen.

Tip #1

Ook al ben jezelf nog zo ontspannen er zijn paarden die de vorm of de kleur van de startbox gewoon niet leuk vinden. Sommige paarden vinden het niet fijn om het gevoel te hebben ingesloten te worden of door smalle doorgangen te moeten. Andere paarden zijn van nature een beetje ‘spooky’ en moeten wennen aan het idee van een startbox. Voor al dit soort paarden is het heel makkelijk om een startbox thuis na te bootsen.

Wat je nodig hebt is een paar staanders en balken. Om mee te beginnen kan je de startbox ruimer neerzetten dan de reglementaire maten (5mx5m en een opening aan een of beide kanten van 1,5m). Is je paard braaf en ontspannen dan kan je de startbox stap voor stap verkleinen. Stap verschillende keren door de nagebootste startbox totdat je paard ontspannen is. Daarna vraag je je paard om in het midden van de startbox halt te houden voor vijf seconden. Stap weer uit de startbox.

Dit kan je zo vaak als je wilt herhalen om je paard vertrouwen op te laten doen. Leer je paard door de startbox te gaan vanuit een rustige stap/draf om vervolgens over te gaan naar galop en kalm en voorwaarts zijn weg te vervolgen.

Tip #2

Spendeer niet te veel tijd in de startbox op een wedstrijd. Normaliter wordt je geroepen als je nog 2 minuten de tijd hebt. Ga niet 2 minuten lang in de startbox staan maar stap een paar keer door de startbox heen of stap/draaf wat in de buurt.

Paarden die heet zijn of weten wat er gaat gebeuren kan je beter aan het werk houden dan laten wachten. Rijdt overgangen om je paard maar ook jezelf gefocust te houden. Eigenlijk wil je de laatste 5 tot 3 seconden van de ‘countdown’ de startbox pas in.

Tip #3

Wanneer je paard het spannend vindt om een groep te verlaten kan je dit ook thuis in de training oefenen. Als je in een groepje traint kan je een wedstrijdsituatie nabootsen. Je groepsgenoten blijven achter op het ‘losrijterrein’ terwijl jij start vanuit een startbox en een (klein) parcours rijdt. Zo leert je paard om zelf op pad te gaan.

Ook kan je in een groepstraining tussentijds eens de groep verlaten, eventjes voor jezelf rijden uit het zicht van de andere paarden, om daarna weer terug te keren naar de groep. Wil je paard niet luisteren dan draai je een volte of rijdt je met slangenvoltes van de groep af of weer terug.

Tip #4

Heb jij een paard die héél explosief van start wil? Meestal is dit een vorm van aangeleerd gedrag. Na enkele keren explosief starten gaat het paard anticiperen op de startbox en heb je je handen vol aan hem. Om dit soort problemen te voorkomen is het goed om altijd rustig te starten. Wanneer je paard al opgewonden wordt van de startbox kan je een aantal dingen proberen om zijn hoofd koel te houden:

  • Verken de startbox (een dag) van te voren. Zadel je paard op en stap of draaf een aantal keer met een langere teugel door de startbox. Breng hem daarna weer terug naar de stal of trailer. Je doel in zo’n sessie is om zoveel mogelijk spanning weg te halen. Als je paard bij het zien van de startbox al helemaal opgewonden raakt vraag dan aan iemand om je er doorheen te leiden aan een lijn. Check wel even bij de organisatie dat wat je doet van hun toegestaan is ;).
  • Plan om laat te starten (zie ook tip 2). Wanneer de tijdwaarnemer zegt ‘2 minuten’ gaan veel ruiters al klaar staan in de startbox. Maar 2 minuten kunnen heel lang duren. Wat je ook kan doen als de twee minuten worden omgeroepen is om bij de startbox voltes te draven. Maak de voltes niet te klein. Het doel is om je paard ontspannen te houden. Wanneer ’10 seconden’ wordt geroepen schakel je terug naar stap, start je je stopwatch en stap je de startbox in. Start rustig vanuit draf, galoppeer aan en rijdt naar hindernis 1. Het kan zijn dat je al een paar seconden op de klok verliest maar dit is niets vergeleken bij een situatie waarin je paard helemaal overstuur is.

Tip #5

Blijf zelf ontspannen. De persoon die je meeneemt naar de startbox kan je hierbij goed helpen. Iemand die zelf ook ontspannen is en jou kan helpen focussen kan een groot verschil maken. Als jouw instructeur of beste vriend(in) je begeleidt naar de startbox en je constructieve tips geeft (bv. je herinnert om adem te blijven halen) kan dat ontspannend werken. Iemand die de beste intenties heeft maar constant vraagt of je iets nodig hebt, je horloge wel aanstaat of wel aangesingeld hebt kan je juist extra spanning bezorgen. Dat willen we juist niet. Je hele proces bij de start kan er op vooruit gaan als je iemand bij je hebt die je helpt te ontspannen.

Bonustip

De beste tip die ik ooit gekregen heb is: “Er is maar een weg en dat is vooruit. Start rustig en houd je paard altijd tussen twee teugels en twee benen. Blijf altijd voorwaarts denken”.

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.