Met vertrouwen de waterpartij in.

Voor velen is de waterpartij het leukste onderdeel van de training en de wedstrijd. Op elke officiële KNHS eventingwedstrijd moet een cross een waterpartij bevatten. In deze blog geef ik je een aantal tips om je paard met vertrouwen te laten wennen aan water. 

Blog waterpartij
Beeld: ESVEO Fotografie

In de klasse B kom je vooral een water inloop tegen. Vanaf de klasse L kan je een waterinsprong en/of -uitsprong tegenkomen. Belangrijk is dat de waterpartij overzichtelijk is. Steeds vaker zie je waterpartijen op een open veld in plaats van in het bos. 

Als je het parcours gaat verkennen en bij de waterpartij aankomt is het goed om rekening te houden met schaduwvorming (vooral in het bos) en zonlicht. Zonlicht reflecteert op het water wat een apart beeld kan opleveren voor je paard. Het liefst zie je dat het water constant in beweging wordt gehouden. Zo heb je minder last van reflecties op het water. 

#1 Invalshoeken

Het fijnste is een waterpartij waar je vanuit verschillende richtingen in kan lopen of springen. In je training kan je dan de moeilijkheidsgraad opbouwen naar het niveau van je paard. Zo ben je bezig om je paard op te leiden. 

#2 Kuddegedrag

Vind je paard het water spannend? Maak dan gebruik van zijn kudde instinct. Paarden zijn sneller geneigd om iets te ondernemen als ze een ander (voor hun bekend) paard kunnen volgen. Beloon je paard als hij het water ingaat. Denk eraan dat jij overtuigend bent en aanmoedigt maar ook geduldig blijft. Voor de meeste paarden is de eerste keer een dansje.

#3 Spelen

Is je paard nieuwsgierig? Laat hem dan met zijn neus het water aanraken en inspecteren als hij dat wil. Staat je paard in het water laat hem lekker rondlopen met een langere teugel zodat hij het water kan inspecteren. Voor paarden is het belangrijk dat ze weten dat het water niet te diep is en dat de bodem veilig is. 

#4 Inspringen

Ben je zover dat je een waterpartij in kan springen? Top! Denk eraan dat je je paard genoeg halslengte geeft bij de insprong en je zelf goed terugblijft met je bovenlijf. Je onderbeen gaat licht naar voren. Bij de landing blijft je bovenlijf voor een galopsprong horizontaal waarna je weer meer de verlichte zit kan opzoeken. 

#5 Aandachtspunten

Om af te sluiten heb ik nog een aantal aandachtspunten voor je: 

  • Let er op dat je martingaal niet te kort is. Een te korte martingaal kan het hoofd van je paard naar beneden trekken bij een insprong het water in. Je paard heeft de ruimte nodig om zijn hals te gebruiken voor balans. 
  • Te diep water stopt het momentum van de insprong en veroorzaakt weerstand. Let dus goed op bij natuurlijke bronnen of wanneer het veel geregend heeft dat het water niet te diep is. Let ook op de snelheid waarmee je het water in rijdt of springt.
  • Denk aan je eigen houding. Te veel voorwaarts met je bovenlijf kan voor onbalans zorgen bij je paard. Blijf goed terug met je bovenlijf, houd je handen laag en laat je paard zijn hals gebruiken. 
  • Ruiters met onvoldoende kracht in het bovenlijf (core strength) kunnen naar voren gelanceerd worden in de landing. Belangrijk is dat je voldoende kracht hebt om goed terug te zitten. 

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.