Hoe kan je prestaties verbeteren met data?

In de paardensport vertrouwen we voornamelijk op ons gevoel. Vul dat aan met data en beeld en je hebt naar mijn idee een gouden combinatie. Data en beeld kunnen ons van alles vertellen. In het kader van deze blog gaat het om prestaties. Ik heb een aantal praktische tips voor je om meer uit je gereden resultaten en videobeelden te halen.

Blog presteren met data
Beeld: ESVEO Fotografie

Met behulp van data kan je zien of je in een stijgende, stabiele of dalende lijn zit. Aan de hand van beelden kan je prestaties terugkijken. Je kan jezelf dan de vragen stellen: Klopt mijn gevoel met wat ik zie? Wat verteld de data mij?

Het streven is niet om je gevoel uit te sluiten, maar om data in je voordeel te gebruiken om zo meer uit je training te halen en de voor jou beste prestatie neer te zetten.

Op dit moment zijn we aan het eind van het seizoen gekomen. Een uitgelezen moment om eens te reflecteren over hoe je afgelopen seizoen gepresteerd hebt. De uitkomsten kan je meenemen in je training en wedstrijdplannen voor 2023.

Tip #1 Evalueren van resultaten

Om het beste uit data te halen kan je excel gebruiken. Met excel kan je formules gebruiken om gemiddelde waarden en analyses te maken. Zo kan je bijvoorbeeld je eindscores van afgelopen seizoen onder elkaar zetten en kijken of je in een stijgende of dalende lijn zit. Wat zijn je marges? Worden deze steeds kleiner of juist groter? Hetzelfde kan je doen met je dressuurscores. Heb je een aantal keer dezelfde dressuurproef gereden dan kan je ook de scores per oefening bekijken. Zo kan je kijken of je per oefening verbeterd. 

Tip #2 Evalueren met beeld

Het kan in je voordeel zijn om je elke wedstrijd (en wellicht verschillende trainingen) te laten filmen. Zo kan je later terugkijken hoe je reed. Wees mild voor jezelf als je terugkijkt! We zijn snel geneigd om heel kritisch over ons zelf te zijn wat in ons nadeel kan werken.

Na afloop van een wedstrijd(onderdeel) kan het al behulpzaam zijn om alles direct terug te kijken, voordat je misschien met je trainer gaat zitten. We maken dan ons eigen oordeel zonder die van andere al direct in ons op te nemen. 

Tip #3 Performance Journal

Een ander middel om uit je training en wedstrijden te halen is om een prestatie dagboek bij te houden. De vorm van dit dagboek kan jezelf bepalen. Ben je visueel ingesteld dan kan beeld in de vorm van grafieken of tekeningen jouw helpen. Ben je een schrijver dan kan je op jouw manier tekst gebruiken om prestaties te omschrijven. Je kan bijvoorbeeld beginnen door van je eerstvolgende training of wedstrijd 3 punten op te schrijven of uit te beelden die goed gingen en 3 die je wilt verbeteren. 

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.