Afgelopen januari zijn er tijdens het FEI Eventing Safety Seminar verschillende nieuwe innovaties gepresenteerd. Stuk voor stuk zijn ze nog volop in ontwikkeling dus we houden nog een slag om de arm. In deze blog deel ik ze wel vast met je.

#1 V-shaped cross beschermers
De meeste crossbeschermers op de markt voor de voorbenen zijn aan de voorkant gesloten. Deze flap dient als bescherming wanneer een paard met de voorbenen tegen de hindernis komt. Wanneer het paard de hindernis raakt verliest het paard snelheid en verandert het zwaartepunt. Hierdoor is het mogelijk dat het paard minder snel z’n voorbeen weer kan strekken voor de landing. MIM Safe heeft onderzoek gedaan en vond dat de 10mm tot 15mm flap op crossbeschermers mogelijk kunnen bijdragen aan rotatievallen.
LeMieux en MIM Safe hebben nu de koppen bij elkaar gebracht en een “revolutionair” nieuw ontwerp bedacht. Deze nieuwe crossbeschermer heeft aan de voorkant een V-inham. Dit ontwerp kan eraan bijdragen dat een paard minder snel blijft ‘hangen’ aan een hindernis. De eerste designs zijn al gedeeld en er wordt nog volop onderzoek gedaan naar V-shape. De crossbeschermers zijn voorlopig nog niet verkrijgbaar

#2 MIM-log
MIM-Clips presenteerde een nieuwe tool de “MIM-log”. Bij deze tool gaat het vooral om de methode. Mats Björnetun, de uitvinder van de MIM-clips, heeft onderzoek gedaan naar de kracht die nodig is om de MIM-clips te activeren. In een regulier springparcours valt een balk al met 0,5 joule. In de cross heb je minimaal 165 joule nodig en max 240 joule. Voor een MIM Oxer kit is zelfs max 400 joule nodig om de MIM-clips te activeren.
Het kan weleens voorkomen dat MIM-clips niet activeren als een paard de hindernis flink raakt. In zijn presentatie vertelde Mats dat het niet altijd uit te leggen is waarom MIM-clips niet geactiveerd worden. Daarom is hij verder gegaan met een nieuw concept om de kans te vergroten dat MIM-clips wel activeren bij de juiste impact. Het concept is dat je een boomstam op een bepaalde manier kan zagen en weer in elkaar kan lijmen. Het idee is dat deze ‘lichtgewicht’ boomstam in combinatie met de MIM-clips gebruikt wordt. Er wordt op dit moment nog volop onderzoek gedaan naar deze methode en is als het ware nog niet live.

#3 Vlagregel
Zweden is al langer onderzoek aan het doen naar een vlagregel. Internationaal is de vlagregel continue in opspraak. Vaak omdat gevallen onduidelijk zijn of door omstreden regels. Het Zweedse team stelt nu voor om meer in te zetten op rijtechniek zodat ruiter beter en accurater gaan rijden. Zo dragen ze ook weer bij aan hun eigen veiligheid.
In Zweden maken ze gebruik van vlaggen die uit twee delen bestaand. Ze hebben de regel dat bij het vallen van het bovenste gedeelte van een of meerdere vlaggen de combinatie 7 strafpunten incasseert. Als het paard buiten de vlag springt krijgt de combinatie 20 strafpunten. Belangrijk voor deze regel is dat elke vlag dus hetzelfde is opgezet op elke hindernis en op elke wedstrijd. Zo wordt er een eerlijk speelveld gecreëerd. De Zweedse federatie maakt nu drie jaar gebruik van deze regel en is aan het onderzoeken wat voor effect dit systeem heeft op de veiligheid in hun eventingsport. Internationaal wordt er nog volop over gediscussieerd. Het is in ieder geval een interessante om in de gaten te houden.
#4 Veiligheidsbeugels
Een ‘no-brainer’ als het gaat om veiligheid in de eventingsport. Veiligheidsbeugels zijn er al in verschillende uitvoeringen. Sommige open aan de boven-buitenzijde. Weer andere hebben vervormbare buitenzijdes. Beide uitvoeringen moeten ervoor zorgen dat bij een val de voet van de ruiter makkelijk vrijkomt.
Tijdens het FEI Eventing Safety Forum is nu volop gepraat over het maken van een kader en het verplicht maken van het gebruik van veiligheidsbeugels tijdens de cross. De meningen uit het publiek waren over het algemeen heel positief en ook voor hun een ‘no-brainer’ dat de veiligheidsbeugel een vast onderdeel van de uitrusting van de eventingruiter wordt.
Meer leren over de eventingsport?
Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.
