7 Tips voor je Winterseizoen

Nu het eventingseizoen erop zit is het tijd om te reflecteren, evalueren en te bedenken wat je deze winterperiode wilt doen. In het engels heet deze periode zo mooi ‘the off-season’. Hoe je seizoen ook ging, het is een goed idee om na te denken over hoe jouw winterperiode eruit gaat zien. Zo blijf je gemotiveerd tijdens de koude en korte winterdagen.  Voor iedereen verloopt deze periode anders. Bepaal voor jezelf wat je eruit wilt halen. In deze blog heb ik een aantal tips voor je om meer uit je ‘off-season’ te halen. 

7 tips voor je winterseizoen
Beeld: Mariska Fröger

Tip #1 Terugkijken

Hoe is jouw seizoen verlopen? Heb je doelen gehaald die je aan het begin had gesteld? Aan het eind van het seizoen kan je terugkijken op je gereden wedstrijden. Bepaal voor jezelf een aantal punten die opvallen. Wat had je zelf anders willen doen? Wat wil je al eerste oppakken en kan je dat deze winter doen? Zet je punten om in concrete acties voor de winterperiode.

Tip #2 Wintertraining

Uit je evaluatie en reflectie heb je een aantal actiepunten bedacht. Zorg dat je wintertraining in lijn staat met je bedachte doelen voor de winter. In de winterperiode kan je bijvoorbeeld aandacht besteden aan je dressuur-, spring- en cross country rijtechniek. Cross techniek kan je oefenen door simulaties uit te zetten in je rijbaan. Besteed aandacht aan wat goed gaat en wat je wil verbeteren. Zorg vooral voor plezier in je training voor jou en je paard!

Tip #3 Vakantie

Geef ik mijn paard een vakantie aan het einde van het seizoen? Er is geen goed of fout antwoord op deze vraag. Elk paard is anders en heeft individuele aandachtspunten. Je kan rekening houden met leeftijd, ervaring, niveau, medische historie, fitness etc.

Misschien dat een ervaren paard dat veel gelopen heeft baat heeft bij enkele weken vakantie op de wei. Een jong paard kan doorgetraind worden om ervaring op te doen voor een goede basis. Je kan er ook voor kiezen om enkele weken de trainingsintensiteit (drastisch) te verlagen. 

Ga je voor een echte vakantie zorg er dan voor dat je paard de (hele dag) naar buiten kan en voldoende vrije beweging krijgt. De duratie van de vakantie hangt af van je paard en je eigen agenda/wensen/plannen. Wei of paddock heeft voor- en nadelen in deze tijd van het seizoen. Pas het aan naar je mogelijkheden!

Tip #4 Training oppakken

Als je paard een (lange) vakantie heeft gehad is het goed om rustig aan te beginnen om het werk op te pakken. Denk aan rustige buitenritjes en veel stapwerk om in te komen. De belasting en intensiteit bouw je rustig op om je paard niet over te belasten. 

Tip #5 Fitnesstraining

Het tijdstip om je fitnesstraining op te pakken hangt af van je doelen voor het volgende seizoen, of en hoelang je paard vakantie heeft gehad en factoren zoals leeftijd, ervaring, niveau, medische historie etc. Houdt ongeveer 6 tot 8 weken aan vóór je eerste eventingwedstrijd. Heeft je paard een lange vakantie gehad dan heb je waarschijnlijk meer dan 8 weken nodig voor je fitnesstraining. 

Tip #6 Training voor de ruiter

De focus in de winterperiode hoeft niet niet alleen op je paard te liggen. Deze tijd kan je ook gebruiken voor persoonlijke ontwikkeling. Wat wil jij verbeteren? Je kan denken aan je core-strength, uithoudingsvermogen, balans, etc. Hoe fitter jij en je paard zijn, hoe beter je rijden wordt. Je kan werken aan je rijtechniek en verschillende academy’s en platforms bezoeken om kennis te vergaren. 

Tip #7 Genieten en relaxen

De winterperiode is ook een tijd om te ontspannen en genieten. Even lekker op jezelf zijn of met vrienden en familie om je heen. Je kan ook andere activiteiten opzoeken voor een nieuwe beleving. Neem er in ieder geval de tijd voor. 

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.