Wanneer gebruik je nu als ruiter een crosshorloge of stopwatch in de cross? Het rijden met een crosshorloge kan handig zijn om tijdens de cross te weten waar je bent. Ook heeft het nadelen en hangt het heel erg af van de voorkeuren van de ruiter hoe een horloge ingezet wordt. Ik heb een aantal veel gestelde vragen als tips in dit artikel neergezet.

FAQ #1 Wanneer mag je met een crosshorloge rijden?
Je mag op alle eventing niveaus rijden met een crosshorloge. Het is niet verplicht om dit te doen. Je hebt verschillende horloges die je kan gebruiken. Zo is er een speciaal crosshorloge van Optimum, maar je kan ook een smartwatch inzetten. Het type horloge hangt af van je voorkeuren en de functies die je wilt hebben.
FAQ #2 Wanneer kies je voor het dragen van een crosshorloge?
Of je ervoor kiest om een stopwatch te dragen, hangt af van je ervaring, de leeftijd en ervaring van je paard en je doelen voor die dag. Persoonlijke voorkeur speelt ook een rol. Sommige ruiters rijden graag alleen op gevoel tijdens wedstrijden.
Jongere of onervaren ruiters kunnen het advies van een instructeur krijgen om zich eerst te concentreren op het springen van de crosshindernissen, zonder de afleiding van het dragen van een horloge en proberen op tijd te rijden.
Deelnemers op een jong paard willen waarschijnlijk prioriteit geven aan zijn ervaring in het parcours boven competitiviteit, dus dragen ze misschien geen horloge.
#3 Wat is het voordeel van een crosshorloge?
Een crosshorloge kan een goede leidraad zijn om te zien of de ruiter het juiste tempo heeft voor het niveau waarop hij/zij zich bevindt. Vervolgens kan er gekeken worden naar manieren om tijd in te halen tijdens de volgende wedstrijd. Omgekeerd kan het ruiters aanmoedigen om het rustiger aan te doen als ze te snel zijn geweest.
Het dragen van een crosshorloge in de klasse M en Z zou ruiters een goede graadmeter geven van waar ze staan als ze de stap naar internationaal willen maken. Sommige ruiters dragen op nationale wedstrijden nooit een crosshorloge, omdat ze liever rijden op het gevoel dat het paard hun geeft.
FAQ #4 Wat is het nadeel van een crosshorloge?
Ruiters kunnen zich te veel gaan focussen op de tijd en niet genoeg op hun manier van rijden in de cross. Vooral in de lagere klassen zou dit problemen kunnen veroorzaken. De fundering (skills en handigheid) bij de ruiter moet goed zijn voordat rijden op tijd meegenomen wordt als factor.
FAQ #5 Hoe gebruik je een crosshorloge als trainingsmiddel?
In de cross heb je een optimale tijd. Ben je te snel (+20 seconden) of te langzaam dan krijg je strafpunten. Voor elk niveau staat een snelheid gepubliceerd in het wedstrijdreglement dat je thuis of in het bos kan trainen. Het is voornamelijk gevoel krijgen voor die snelheid. De meeste smartwatches hebben ook wel een snelheidsmeter die je kan aanzetten om te kijken hoe hard je daadwerkelijk gaat.
FAQ #6 Hoe gebruik je een crosshorloge in de cross?
Ook dit hangt af van persoonlijke voorkeur. De een vind het fijn als het horloge optelt, de ander wil dat het aftelt. De een wil met piep, de ander zonder piep elke minuut. Als je de aftel (countdown) optie gebruikt dan kan je er 10 seconden bij opdoen. Wanneer je dan bij de start staat, en de starter gaat vanaf 10 seconden aftellen, kan je je horloge vast aanzetten.
Ook zijn minuten punten een factor die je mee kan nemen. Minuten punten zorgen ervoor dat je weet waar je moet zijn op elke minuut van de cross. Op nationale wedstrijden wordt er, voor zover ik weet, nog weinig gedaan met minuten punten. Internationaal leeft dit meer. Minuten punten zijn zeker handig wanneer de ruiter competitief mee kan rijden op het niveau waarop gereden wordt. Dan telt elke seconde in het klassement.
BONUSTIP
De sleutel om uiteindelijk de optimale tijd tijd te halen, ongeacht het niveau waarop je rijdt, is om strakke lijnen te rijden, een vlot tempo te pakken na het springen van je hindernissen, je paard in een consistent ritme te krijgen en je paard zo min mogelijk in de weg te zitten.
Meer leren over de eventingsport?
Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.
