Dit wil je weten als je internationaal eventing gaat rijden

Een internationale eventing wedstrijd rijden vraagt om heel wat voorbereiding. Daarom is het niet gek dat je soms even niet meer weet waar je moet beginnen. Ten eerste is het belangrijk om te weten of jij aan de eisen voldoet van KNHS en FEI om internationaal te mogen starten. Zodra je aan de eisen voldoet begint het uitzoeken en regelen voor een internationale wedstrijd. In dit artikel geef ik je 6 tips voor een goede voorbereiding voor het rijden van een internationale wedstrijd. 

Beeld: ESVEO Fotografie

Tip #1 De kalender & inschrijven

Alles begint natuurlijk met het uitzoeken van de wedstrijdkalender. De FEI heeft een totaaloverzicht op hun website staan. Deze kan je selecteren op het land waar je wilt starten. De link naar de kalender vind je onderaan deze blog. Het inschrijven voor een internationale wedstrijd verloopt via Mijn KNHS. Zoals je wellicht gewend bent voor nationale wedstrijden, gebruik je dit platform ook voor de internationale wedstrijden. Je inschrijving wordt daarna gecontroleerd op startgerechtigdheid. Dit betekent dat iemand bij de KNHS controleert of je mag starten waar je je voor hebt ingeschreven. 

Tip #2 De spelregels & dressuurproeven

Internationaal en nationaal heb je verschillende spelregels. Als ruiter is het jouw eigen verantwoordelijkheid om op de hoogte te zijn van wat wel en niet is toegestaan op wedstrijd. Neem deze door voordat je op wedstrijd gaat. Ook de dressuurproeven verschillen. Op internationale wedstrijden rijd je FEI proeven die je uit je hoofd moet rijden. 

Tip #3 Paspoort

Ga je internationaal starten in het buitenland dan heb je een FEI paspoort nodig voor je paard. Deze kan je aanvragen bij de KNHS. Ga je in Nederland een internationale wedstrijd rijden dan hoef je pas vanaf 4* niveau een FEI-paspoort te hebben. Let ook goed op of de entingen van je paard kloppen! Internationaal zijn er andere eisen gesteld.

Tip #4 Harnachement

De FEI hanteert andere regels met betrekking tot harnachement in vergelijking met de KNHS. De FEI-stewards controleren deze ook goed bij betreden of verlaten van de wedstrijdbaan. Kijk van tevoren dus goed welk harnachement je mag gebruiken op de wedstrijd in de dressuur, cross en het springen.

Tip #5 Kaartensysteem

De FEI hanteert een systeem waarbij bij overtredingen gele en rode kaarten worden uitgedeeld. De FEI gebruikt een Recorded Warning en een gele kaart. Bij verdere overtredingen kan een ruiter geschorst worden. Een Recorded Warning wordt bijvoorbeeld uitgedeeld bij doorrijden na 3 weigeringen of een val en bij bloed dat veroorzaakt is door de ruiter. Overmatig zweepgebruik bijvoorbeeld leidt altijd tot een gele kaart. Meer over waarschuwingen en gele kaarten lees je in Artikel 527 van het FEI Eventing reglement

Tip #6 MER

Bij de KNHS behaal je winstpunten. Bij de FEI noemen ze dit een Minimum Eligibility Requirement, oftewel een MER. Deze behaal je als je de wedstrijd uitrijdt met een bepaald resultaat. Zo mag je in de dressuurproef niet meer dan 45 strafpunten (55%) behalen. De cross moet je foutloos uitrijden met uitzondering van het activeren van één breekbare pin of het missen van één vlag en mag je niet meer dan 75 seconden buiten de tijd zijn. In het springparcours mag je niet meer dan 16 strafpunten behalen.

Bij het behalen van MER’s word je uiteindelijk ingedeeld in een categorie. Deze categorieën definiëren een bekwaamheid van de sporter bij een bepaald niveau. Deze categorie kan ook invloed hebben op wat je mag starten en de mate waarin je kan doorstromen naar hogere niveaus. 

Handige linkjes:

  • De FEI kalender vind je hier.
  • De FEI Eventing reglementen en dressuurproeven vind je hier.
  • Meer info over toegestane harnachement vind je hier
  • Meer info over vaccinaties vind je hier.

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.