5x learnings van Chris Bartle en Richard Waygood

Zelf vind ik het super leuk om rond te speuren naar nieuwe kennis. Onlangs heb ik een webinar gevolgd van Lucinda Green waar ze in gesprek ging met Richard Waygood en Chris Bartle. Beide gerenommeerde trainers en coaches van het Britse eventing team. Ze hadden het onder andere over de juiste instelling van ruiter en paard. Ze hadden zeer interessante inzichten en ik deel graag mijn 5 learnings met jou in deze blog. 

Beeld: ESVEO Fotografie

Learning #1 De juiste instelling

Paard en ruiter hebben de juiste instelling nodig voor de training en het rijden van wedstrijden. Als ruiter is het belangrijk om naar je paard te luisteren. Wat voel je als erop zit? Wat geeft je paard aan? Als ik iets doe wat gebeurt er dan? Reageert mijn paard altijd zo of is dit nieuw? Sta even stil bij wat je doet en de reactie van je paard. In het geval dat er iets mis gaat geef dan niet direct je paard de volledige schuld. Kijk en denk na over er nu is voorgevallen. Je paard is en blijft een vluchtdier. 

Learning #2 Dressuur is de verbinding

Of je het leuk vind of niet… De dressuurtraining verbind alle drie de onderdelen van eventing en is noodzakelijk voor een goed gaand paard. Dressuur komt van het franse woord ‘dresser’ wat vrij vertaald trainen betekent. Met dressuur willen we gedragenheid, rechtgerichtheid en zelfvertrouwen bij onze paarden ontwikkelen. Uiteindelijk is het doel dat je paard gehoorzaam is maar ook eigen initiatief neemt. Zelf zie je de vraag (de hindernis) en vertrouwt je paard dat hij zelf ook meedenkt. 

Learning #3 Een andere volgorde

De dressuur kent de Skala der Ausbilding. Dit geeft de verschillende fase weer van de training van je paard. Traditioneel komt impuls voor recht gerichtheid. Richard en Chris waren er beide van overtuigd dat voor eventingpaarden rechtgerichtheid voor impuls komt. Jonge paarden moeten al leren dat de ‘achterbenen de voorbenen volgen’ en dus niet scheef gaan lopen met achterhand naar binnen of buiten. Die rechtgerichtheid is onder andere belangrijk voor technische opgaven zoals punten en smalle hindernissen. 

Learning #4 Drie regels voor alle ruiters

Richard Waygood hanteert drie regels voor zijn ruiters:

  1. de ruiter moet in balans zijn;
  2. de ruiter moet het paard juist rijden voor het komende vraagstuk; 
  3. de ruiter biedt de lijn aan voor het paard. Dat houdt in aansluiting van het been, rijdt met been naar de hand toe, paard is recht gericht.

Als één of meerder van de regels niet kloppen dan is het belangrijk om (weer) terug te gaan naar de basis.

Learning #5 Balans

Dit is een steeds terugkerend en ontzettend belangrijke trainingsdoel. Balans is belangrijk voor zowel ruiter als paard. Ben je als ruiter niet in balans dan wordt het moeilijk voor je paard om wel in balans te lopen. Check jezelf ook altijd even. Zit ik op twee zitbeenknobbels? Knik ik in naar links of rechts? Houd ik me ergens vast? Het is belangrijk dat je paard in balans is en daar zorg je voor door zelf in balans te zijn, en je paard recht gericht en met impuls te rijden.

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.