4 tips voor je ruiterfitness training

Zelf vind ik het heel belangrijk om fit, soepel en in balans te zijn. Mijn rijden is er drastisch door verbeterd en ik vind het belangrijk naar mijn paard toe. Ik train voor een goed gaand en rechtgericht paard. Dan is het wel zo eerlijk om daar zelf ook aan te werken. Ook heeft je eigen balans, coördinatie, rechtgerichtheid veel invloed op je paard en zijn manier van bewegen. In deze blog geef ik je een aantal tips om je eigen ruiterfitness een upgrade te geven.  

Beeld: ESVEO Fotografie

Wat is belangrijk om te trainen?

Je kan denken aan je balans, coördinatie, uithoudingsvermogen en (core)stabiliteit in het zadel. Door dit te trainen ontwikkel je een dynamische en onafhankelijke zit. Voor het volledige plaatje kan je een combinatie maken van kracht, yoga en core training. 

Tip #1 Core training

Je core bestaat uit je buik, schouders en rug. Wanneer je je spieren gericht traint verbetert je houding (schouders, rug en core), coördinatie (armen en benen) en dat helpt om je hulpen goed te kunnen doseren en je houdig en zit te paard te verbeteren. Je spant niet teveel aan en ook niet te weinig, zodat je hulpen efficiënt zijn. Met core training houdt je ook je ruggegraat gezond en sterk. 

Tip #2 Yoga

Yoga helpt om je spieren lang, soepel en lenig te houden.  Je werkt aan je balans en heupflexibiliteit, waardoor je een diepere zit krijgt. Indirect werk je ook aan je kracht, ademhaling en mind-set. 

Tip #3 Krachttraining

Met krachttraining train je je spierkracht. Krachttraining betekent niet dat we eindeloos hele zware gewichten moeten gaan heffen. Het is het verbeteren van hoe we bewegen en het behoud van onze spiermassa. Het behouden van spiermassa betekent ook dat we fit ouder worden. Met verschillende oefeningen train je o.a. ook je coördinatie, diagonale banden en balans. 

Tip #4 Cardiotraining

Cardiotraining verhoogt je hartslag. Je hebt verschillende gradataties van cardio training lage intensiteit (je kan nog een gesprek voeren), matige intensiteit (Je kan nog woorden zeggen maar je moet wel op adem komen) en high intensity (je kan niet praten).

Wandelen, joggen, dansen, zwemmen en fietsen valt allemaal onder cardio. De intensiteit kan van laag naar hoog aangepast worden wanneer je bijvoorbeeld intervals toevoegd. 

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.