De 4 ruiterposities voor Cross Country

Een goede houding en zit is heel waardevol. Je zorgt ervoor dat je paard zijn rug ontlast is en het draagt bij aan je eigen veiligheid in een cross country. In dit artikel lees je meer over de 4 verschillende ruiterposities die je gebruikt in de cross country en laat ik je aan de hand van een paar voorbeelden zien hoe het wel en niet moet. 

EventingHQ Blog De 4 ruiterposities ESVEO Fotografie
Beeld ESVEO Fotografie

De 4 Ruiterposities

Volgens het model van Chris Bartle kennen we 4 ruiterposities in de cross country:

  1. De verlichte zit 
  2. De voorbereidingszit 
  3. De contactzit
  4. De landingszit 

#1 De verlichte zit

De verlichte zit gebruik je om de rug van je paard te ontlasten. Dit is belangrijk voor zowel de balans van je paard maar ook voor jezelf. In de verlichte zit kan je makkelijker de beweging van je paard opvangen. In het cross country parcours zit je verlicht tussen de hindernissen door en boven de sprong. 

Voor een goede verlichte zit is het belangrijk dat je beugels op de juist lengte zijn. Zijn je beugels te lang dan krijg je een onrustig onderbeen waardoor je sneller voorover kan vallen. 

#2 De voorbereidingszit

Deze zit gebruik je op het moment dat je je paard gaat voorbereiden op de sprong. Vanuit de verlichte zit gaat je bovenlichaam terug. Je komt met je bovenlichaam rechter boven het zadel maar hebt net geen contact met het zadel. Je handen blijven voor het zadel bij de schoft van je paard. 

#3 De contactzit

Dit is de positie waarbij je zit in je zadel. Deze zit gebruik je net voor de sprong en bij hindernissen waarbij je paard goed voor je uit moet blijven  zoals bij greppels en trakehners. Het is beter licht achter het middelste punt van je paard te zitten dan voor de beweging uit te zijn.

Voorbeeld van de verschillende ruiterposities

In onderstaande video zie je heel goed de verschillende ruiterposities. De ruiter komt aanrijden in verlichte zit, gaat over in de voorbereidingszit en daarna de contactzit. Bij de 2e sprong in het filmpje zie je de ruiter vanuit de verlichte zit overgaan in de voorbereidingszit. Omdat het een enkele hindernis is maakt ze bijna geen gebruik van de contactzit om het paard niet te veel te belasten. Dit soort hindernissen lenen zich daar goed voor.

#4 De Landingszit

Dit is de houding die je gebruikt bij een afsprong of een hindernis waarbij de landing lager ligt dan de afzet. Je bovenlichaam houdt je iets terug en je onderbeen is in de landing parallel aan het voorbeen van je paard. Je laat je teugels iets vieren zodat je paard de ruimte heeft om zijn hals te gebruiken in de landing. 

Voorbeeld van de landingszit

Hieronder staan een paar voorbeelden van hoe het wel en niet moet. In het eerste filmpje zie je dat de ruiter over een goede balans beschikt. Haar onderbeen is in de landing parallel aan de voorbenen van het paard. Ze heeft voldoende lengte in haar teugel zodat haar paard zijn hals goed gebruiken. Ze blijft goed terug in haar bovenlichaam en schouders.

Voorbeeld van correcte beugellengte

Nu krijg je een voorbeeld te zien van iemand die met een juiste beugellengte rijdt en iemand die met te lange beugelriemen rijdt. 

In het eerste voorbeeld zien we een amazone die haar beugelriemen op een voor haar correcte lengte heeft. Hierdoor kan ze voldoende druk houden op de beugels en heeft ze een goede balans voor, tijdens en na de sprong.

Het volgende voorbeeld laat een amazone zien die met te lange beugelriemen rondrijdt. Hierdoor heeft ze moeite met haar balans en te weinig controle over haar paard. Ze kan geen druk op de beugels houden en heeft een onstabiel onderbeen.

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.