Bronnen voor betrouwbare informatie

We leven in een wereld waarin we toegang hebben tot ongelooflijk veel informatie wereldwijd. Maar wat zijn bronnen om je informatie vandaan te halen? Ik geef je in dit artikel een aantal ideeën.

Bewustwording

Als ruiter is het goed om basiskennis te hebben van o.a. training, rijtechniek, voeding, verzorging en anatomie om je paard zo op langere termijn goed te houden. Eventing specifiek is het verstandig om je een keer te verdiepen in crossbouw, fitness en xc rijtechniek. Belangrijkste doel: bewustwording.

Kennis staat hoog op de agenda van EventingHQ. Ik vind het belangrijk om je tips en tools te geven die je helpen in je eigen training, maar ook in het algemeen bijdragen aan het welzijn van paarden en veiligheid in de sport.

Ambitieus? Dat zeker! Maar we hebben geluk dat we leven in een tijdperk waarin we toegang hebben tot ongelooflijk veel informatie wereldwijd. Maar waar kan je dan kennis vandaan halen? Dat leg ik je hieronder uit.

#1 Internet

Als eerste bron ‘the world wide web’. Typ iets in een van de zoekmachines en je krijgt honderden tot duizenden hits. Super handig als je op zoek bent naar spullen voor je training, tips en algemene informatie. Nadeel kan zijn dat je een overload aan informatie hebt en niet goed weet welke bronnen betrouwbaar zijn. Daarbij is het goed om te kijken of meerdere website hetzelfde vertellen, na te gaan door wie het geschreven is of dat de website je iets wilt verkopen of vooral wilt informeren.

#2 Wetenschappelijke artikelen

Wetenschappelijke artikelen zijn een van de meest betrouwbare bronnen van informatie. Het zijn verslagen van onderzoekers die daarin hun onderzoek beschrijven. Ze bouwen hun onderzoek op op basis van onderzoek van hun voorgangers. Dit soort artikelen zijn heel handig als je meer wilt weten over het trainen en welzijn van paarden, management maar ook producten/harnachement.

Naar dat laatste wordt nog weinig onderzoek naar gedaan. Voor elke blauwe maandag is er dan ook wel een product of tool die je er boven op helpt. Maar hoe goed werken die producten en weten we of ze daadwerkelijk nut hebben? Mijn insteek hierbij is om te kijken of er wetenschappelijke bronnen zijn en hoe het onderzoek opgebouwd is. Daarbij kijk ik ook naar de grote van het onderzoek en of er al vervolgonderzoeken zijn geweest of nog komen.

Wetenschappelijke artikelen kan je bijvoorbeeld zoeken via Google ScholarPubMed en Science Direct. Veel onderzoeken zijn ‘open access’ en dus voor iedereen te lezen. De meeste studies worden in het engels gedaan. Dus ga je zoeken naar wetenschappelijke artikelen zoek dan ook vooral in het engels.

#3 Instructeurs

In 2015 heeft de KNHS een groot paardensportonderzoek gedaan. In dat onderzoek hebben ze ook gekeken naar informatiegedrag. Uit dat onderzoek is gebleken dat vooral jongere generaties (Z en Y) informatie opdoen via hun instructeur (KNHS, 2015). Voor instructeurs dus ook zaak om goed op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen (via bijscholingen o.i.d.) om hun leerlingen goed op te leiden en te voorzien in hun informatiebehoefte.

#4 Dierenarts

Bij je dierenarts kan je ook veel  algemene informatie ophalen als het gaat om de gezondheid van je paard, anatomie, management, sportbegeleiding etc. Dierenartsen volgen regelmatig bijscholingen om hun kennis (van hun specialisme) op peil te houden. Zo weet je dus dat ze op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in hun veld. Tip! Stel een lijstje met vragen op en vraag of je dierenarts een keer samen met je wilt zitten om je vragen door te nemen.

#5 Clinics

Clinics zijn nog altijd heel populair onder paardensporters. Het geeft je de mogelijkheid om eigenhandig te trainen bij een bekende instructeur. Je kan dus gelijk wat de instructeur verteld omzetten naar praktijk en ervaren wat de tips voor jou betekenen. Maar ook voor de kijkers is het interessant om mee te luisteren. Ik vind het persoonlijk altijd heel interessant om de tips voor alle verschillende combinaties te horen. Dit kan ik ter inspiratie meenemen in mijn eigen training maar ook in mijn werkzaamheden voor EventingHQ.

#6 Seminars/curssussen

Een zeer leerzame en interactieve manier om kennis op te doen is om je op te geven voor een seminar of cursus. Tegenwoordig zijn er veel verschillende onderwerpen die centraal staan tijdens een seminar of cursus. Seminar zijn misschien wat meer klassikaal, maar zijn een hele goede bron van informatie. Tegenwoordig zijn er ook veel seminar online waardoor je ze altijd weer terug kan kijken. Cursussen zijn wat meer praktijkgericht en dan ga je ook zelf aan de slag in de praktijk. Curssussen zijn er er in allerlei verschillende vormen en maten en voor ieder wat wils.

# 7 Academy's

Academy’s zijn in een opmars! Je ziet ze voorbij komen als geheel online of deels online en in de praktijk. Voordeel hiervan is dat je aangesloten bent bij een professional die zijn of haar ervaring deelt met de wereld. Voor de meeste ruiters geeft dit een bepaalde structuur met zich mee. Een paar voorbeelden van eventing academy’s zijn Lucinda Green XC AcademyPiggy March TVMIH Eventing Club with Caroline Moore.  

#8 Podcast

Podcasts zijn de laatste jaren gegroeid in populariteit en lijken een blijvertje. Handig te luisteren via Spotify of andere provider. Oortjes in en luisteren terwijl je je handen vrij hebt om iets anders te doen. Voor eventing heb je ook verschillende informatieve podcasts. Deze heb ik hier voor je uitgelicht.

#9 Boeken

Boeken zijn voor vele nog steeds dé manier om kennis op te doen. De duurzamere vorm is een e-boek. Altijd handig om er zo bij te pakken op je telefoon! Met betrekking tot de eventingsport hebben veel verschillende ruiters en trainers boeken geschreven over trainen en managen van paarden. Ook zijn er veel boeken over bijvoorbeeld voeding en sportpsychologie gericht op de paardensporter. De leestips van EventingHQ vind je hier.

#10 Forums

Forums zijn ook nog steeds een populair middel om kennis op te doen. Forum zijn vooral gericht op ervaringen van andere personen. Maar kunnen je zeker een stap in de goede richting geven.

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.