Je paard laten wennen aan publiek

In een cross kom je onvermijdelijk toeschouwers, hinderniscontroleur en deelnemers die hun parcours aan het verkennen zijn tegen. Tijdens de Corona pandemie was publiek vaak niet aanwezig dus kan het zijn dat jij en je (jonge) paard er nog weinig ervaring mee hebben. In dit artikel geef ik je een aantal tips om je paard te laten wennen aan publiek in de cross.

Aanmelden newsletter ESVEO Fotografie
Beeld: ESVEO Fotografie

Tip #1 Het bos in

Buitenrijden in het bos is misschien wel de beste simulatie om je paard te laten wennen aan mensen en fietsers. Zoek eerst de rustige momenten op in het bos en breid het uit naar momenten waarop het druk(ker) is. Gallopeer ook stukken zodat je paard ook op die manier leert omgaan met ‘publiek’. Je simuleert dan het galloperen van stukken tijdens een cross. Let wel op de veiligheid van je paard, jezelf en omstanders!

Tip #2 Leidpaard

Vinden jij en je paard het heel spannend? Ga dan samen buitenrijden met een ruiter en paard die al ervaring hebben. Zo kan je paard het goede voorbeeld van een ander paard volgen.

Tip #3 Focus paard

Wanneer je paard afgeleid is geef je deze ook een ‘opdracht’. Voel wat er gebeurd als je paard afgeleid raakt en reageer door bijvoorbeeld overgangen te rijden, te wijken voor het been, schouderbinnenwaarts (van de afleiding af; als de afleiding links is dan vraag je rechter stelling). Dit kan je ook goed oefenen als je gaat buitenrijden in het bos. Wat je wilt bereiken is dat je paard zijn aandacht bij jou heeft.

Tip #4 Visie

Sommige elementen zijn natuurlijk heel spannend. Denk aan de gele hesjes van de hinderniscontroleurs, paraplu’s etc, mensen die half in de bosjes staan. Daarom is het ook goed om te weten hoe je paard de wereld ziet. Door dit artikel te lezen kom je al een heel eind om je paard beter te begrijpen.

Tip #5 Focus ruiter

Door publiek kan je afgeleid raken en te veel gefocust raken op afleidingen om je heen. Dit leidt je af van je uiteindelijke taak. Telkens als je afgeleid raakt wil je weer terug naar je taak. Wees je ervan bewust wanneer je teveel bezig bent met publiek of andere afleidingen tijdens de cross. Geef jezelf een focuswoord; zoals Focus! Let op! Attent! etc. Elke keer als je afgeleid raakt en teveel met publiek en afleidingen bezig bent zeg je tegen jezelf het focuswoord.

Tip #6 Wedstrijden

Zoek wedstrijden op waarvan je weet dat ze (relatief) veel toeschouwers hebben. Ook hier kan je klein beginnen en het opbouwen naar grotere wedstrijden met meer publiek. Wat je wellicht ook kan helpen is de wedstrijden opzoeken met bredere paden zodat er meer afstand tussen jou en de toeschouwers zitten.

Tip #7 Cross verkennen

Als ruiter kan je de cross country verkennen, terwijl onze paarden het voor de eerste keer zien als we starten. Bij het verkennen van de cross kan je ook al letten op punten waar publiek zich kan gaan verzamelen. Kan publiek zich achter of aan de zijkant van hindernissen verzamelen? Staat er publiek dicht op de hindernis of veraf? Als je daar rekening mee houdt dan kan je ook je te rijden plan daarop aanpassen.

Tip #8 Vertrouwen

Het belangrijkste voor alle partnerships is vertrouwen. Je paard moet jou vertrouwen en jij je paard. Als ruiter is het belangrijk dat je een bepaalde overtuigingskracht hebt waarmee je op een vriendelijke maar consequente en kordate manier kan zeggen ‘toe maar, het is goed’. Vooral een jong/onervaren paard kan nog alle kanten opgaan. Dan is het belangrijk dat je je paard tussen twee benen en twee teugels houdt en daarmee aangeeft “er is maar één weg en dat is voorruit”. 

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.