Mindfulness te paard

Misschien herken je het wel. Je hebt je paard gepoetst. Alle handelingen gaan zo automatisch dat je eigenlijk niet weet wat je hebt gedaan en hoe je paard erop reageerde. Met je gedachten was je heel ergens anders.  Je kan je gedachten er moeilijk bijhouden. We hebben er allemaal wel eens last van. Je gedachten gaan met je aan de haal en je kan je slecht focussen op de taak voorhanden. Daarom sta ik in dit artikel stil bij het begrip… Mindfulness.

Mindful te paard
Beeld: ESVEO Fotografie

Mindfulness betekent dat je je volledig bewust bent van je huidige ervaring, in het hier en het nu zonder oordelen. Als je ergens mee bezig bent ben je dus volledig bewust met die taak bezig. Mindfulness is een hot topic in deze tijd (postpandemie, druk met werk, hobby’s en een sociaal leven), maar is al een eeuwenoud begrip in de meditatiewereld.

De voordelen van mindfulness voor ruiters zijn o.a.:

  • Het verlagen van stresslevels
  • Het verbeteren van aandacht en focus
  • Het verminderen van stress
  • Het verbeteren van lichamelijke bewustwording

Met mindfulness verbeter je dus niet alleen je dagelijks leven, maar ook je prestaties te paard (op wedstrijd) hebben er baat bij.

Om mindfulness te trainen heb ik een aantal oefeningen voor je uitgewerkt. Voor een positief effect moet je herhaaldelijk oefenen. Zo wordt je je sneller bewust van je gedachten en wanneer je even op pauze moet drukken.

Oefening #1 Bewust ademhalen

Ga rustig zitten of liggen op een plek waar je niet gestoord kan worden. Adem diep in. Je voelt de lucht door je neus naar binnenstromen. Je borst en buik rijzen bij het inademen en dalen weer bij het uitademen. Herhaal dit +- 10 keer. Tel hoelang je erover doet om diep in te ademen. Zo lang doe je er ook over om uit te ademen. Wees je ervan bewust of gedachten met je aan de haal gaan. Dat is overigens helemaal niet erg. Breng jezelf telkens weer terug naar je ademhaling. Ga je gapen? Mooi! Dat is een goed teken dat je spanning in je lijf loslaat.

Oefening #2 Bodyscan

Ga rustig liggen op een matje of op je bed en sluit je ogen. Zorg dat je er comfortabel bij ligt met eventueel een dekentje voor wat warmte. Breng je aandacht naar je voeten en wees je ervan bewust hoe ze voelen. Hoe voelt het contact met de vloer? Zit er ergens spanning? Neem de gevoelens door zonder ze te veranderen. Verplaats je aandacht van de ene voet naar de andere voet en van je grote teen naar je kleine teen. Vervolgens verplaats je je aandacht naar de de hiel en de enkels en steeds verder naar boven, via de benen, naar de buik, de rug, de schouders, de nek naar het gezicht. Voel je gezichtsuitdrukking. Kan je spieren in je gezicht ontspannen?

Op Spotify of ander soortgelijk platform kan je verschillende podcasts vinden waar je naar een geleide bodyscan kan luisteren. Mindful Minuut is een voorbeeld

Oefening #3 Press pause (te paard)

Zit je te paard en dwalen je gedachten steeds af naar iets in het verleden of in de toekomst. Druk even op pauze! Ga ergens halthouden waar anderen in de rijbaan geen hinder van je hebben. Adem 5 keer diep in en weer uit. Breng jezelf met elke ademhaling weer naar het hier en nu. Met elke inademing ben je bewust van enige spanning in je lijf en laat je de spanning los met uitademen. Je kan dit ook doen voordat je de ring ingaat op wedstrijd om je focus te verbeteren.

Oefening #4 Mindful poetsen

Een simpele mindfulness oefening is je paard poetsen. Focus je op je paard en niet op je omgeving. Leg afleidingen zoals je telefoon aan de kant. Voel de vacht van je paard. Is het zacht of ruw? Hoe staat je paard erbij? Vind hij het fijn om op bepaalde plekken gepoetst te worden? Besteed daar extra aandacht aan. Concentreer je op de taak voorhanden. Focus je op de draaiende beweging die je maakt met de rosborstel en de strijkende beweging van de zachte borstel.

Oefening #5 Prikkel de zintuigen

Een belangrijk onderdeel van mindfulness is het voelen van een connectie met de wereld om je heen. Dit doe je door je te focussen op je zintuigen: kijken, ruiken, horen en voelen. Staat je paard in de paddock of de wei? Ga er even bij zitten. Leg afleidingen zoals je telefoon aan de kant. Voel de wind om je heen, luister naar je paard, hoe hij scharrelt door de paddock of hoe hij graast in de wei.

Oefening #6 Yoga

Bij yoga combineer je bewegingen met ademhalen en meditatie. Door deze combinatie weet je waar je spanning in je lijf vasthoudt en leer je om te ontspannen. Ademhalen brengt je focus naar het hier en nu. Online kan je verschillende gratis programma’s vinden om te kijken of het iets voor jou is. Yoga with Adrienne is een voorbeeld en ook Dressage Rider Training heeft gratis content

Oefening #7 Fysieke fitness

Fysieke fitness is ook een sleutel tot mindfulness. Een activiteit die jij leuk vind om te doen, wanneer je niet kan paardrijden, helpt je om te ontspannen en je hoofd leeg te maken. Activiteiten kunnen zijn fitness, hardlopen, wandelen, dansen, kick-boxen etc. Door fysieke activiteit breng je je focus naar bepaalde handelingen. Een welkome afleiding als je voor je werk veel achter de laptop zit, stukken of verslagen leest, dingen uit moet zoeken en verwerkt.

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.