Ingrid Klimke: ‘Des te zachter en kleiner de hulpen in de cross country des te beter’.

In een artikel van Horsemagazine verteld Ingrid over wat voor haar dressuur betekend. De Duitse ‘Reitmeisterin’ gaat in op het belang van nageeflijkheid voor de cross- country en waarom we pirouettes kunnen vergelijken met combinatiehindernissen.
Blog Kwaliteit eventingpaard ESVEO Fotografie Ingrid Klimke
Beeld: ESVEO Fotografie
“Hoe beter mijn overgangen zijn, des te beter de nageeflijkheid. Dit betekent dat het paard van heel voorwaarts, terug kan schakelen naar verzameld op de achterhand in balans. Het paard heeft energie vanuit de achterhand, over de rug en blijft fijn in de mond. Omdat de overgang goed is kan het paard zich focussen op de sprong.

Nageeflijkheid

Dat is voor mij dressuur voor cross-country: nageeflijkheid. In de overgang van heel snel naar terug moet het paard reageren op mijn zit. Ik ga zitten, met mijn been eraan en mijn handen zacht en het paard blijft nageeflijk. Als je dat dressuur noemt, dan ben ik erg blij dat mijn paard heel goed is in dressuur.”
 
Kan je een paard ooit te veel dressuur leren?
‘Nee’
 
Als je dacht dat het Bobby’s draf zou verbeteren zou je hem dan piaffe leren?
“Dat is wat ik gedaan heb. Bobby is geen spectaculaire beweger en had op vijfjarige leeftijd een erg slechte draf, typisch voor een volbloed.”

Pirouette

Een andere oefening is de pirouette. Het paard leert hiermee om te zitten en ontwikkeld hiermee een energieke, kwaliteitsvolle verzamelde galop welke ik nodig heb voor mijn appuyementen en pirouettes. Dressuur is goed voor ze. De paarden worden achter sterker, ontwikkelen een betere balans en gebruiken hun lichaam veel beter. We willen dat onze paarden op lange termijn gezond blijven. 
 
Door de juiste dressuurtraining en oefeningen wordt mijn paard recht, heeft hij een goede balans en dat betekend gezond en goed over vier benen. Dit is voor mij dressuur.”

Kleine hulpen

“Voor mij is dressuur een dans. Je kan door een dressuurproef heen dansen met de kleinste hulpen. Dressuur moet nooit geforceerd zijn. Des te zachter en kleiner de hulpen in de cross country des te beter. Dan kan ik goed het tempo verhogen en weer terugrijden en een bocht in balans rijden. 
 
Deze vaardigheden heb ik ook nodig in een pirouette maar ook bij een combinatie van hindernissen. Bijvoorbeeld in een lijn waar je bergopwaarts naar een smalletje rijdt, bergafwaarts op twee galopsprongen en een (korte) wending in moet. Dat is waar het paard in balans moet zijn.”

Bronnen:

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.