3 tips om spanning te verminderen

Mentale training is vaak nog het ondergeschoven kindje. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor. Zo krijgen we steeds meer inzichten in ons brein die ons helpen prestaties te verbeteren. Hieronder heb ik drie tips voor je die je kan inzetten om spanning te verminderen, je prestatie te verbeteren en ervoor zorgt dat je op de moeilijke momenten je richting kan behouden.

ESVEO Fotografie

Tip #1 Waardes

Waarden verklaren waarom we de dingen doen die we doen, of misschien wel of niet zouden moeten doen. In tegenstelling tot doelen stellen kun je waarden niet bereiken, maar geven ze uitsluitend richting aan je denken, voelen en handelen. Als de prestatiedruk, stress of ongemak toenemen, kunnen je waarden je helpen om toegewijd te blijven handelen. 

Waarden maken je sportbeleving daarom niet alleen rijker, intenser en betekenisvoller, ook versterken ze je mentale weerbaarheid, veerkracht en flexibiliteit. Toegewijde actie betekent dat je handelt naar je waarden, ook als je gefrustreerd of onzeker bent, pijn(tjes) voelt, de omstandigheden belabberd zijn, of de vooruitzichten ongunstig.

Welke van onderstaande waarden zijn voor jou het belangrijkst?

waarden
Bron: Focus, vertrouwen en veerkracht. N. van Yperen

Tip #2 Visualisatie

Visualisatie gebruik je al bijna dagelijks (bv. het inbeelden van een telefoongesprek of hoe een vergadering zal lopen) maar het kan ook goed ingezet worden om sportprestaties te verbeteren. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat visualisatie positief bijdraagt aan de prestaties van sporters. Bij visualisatie beeld je in hoe een prestatie eruit kan zien. Je hebt bijvoorbeeld je cross (een paar keer) gelopen en daarna rij je deze denkbeeldig met je paard. Ook je dressuur- of springproef kan je visualiseren.

Met visualisatie kan je tot in de diepste details bedenken hoe je iets doet. Zo kan je ook nieuwe vaardigheden doorlopen door deze te visualiseren. Visualiseren vraagt wel om enige oefening. Om er echt profijt van te hebben moet je het regelmatig doen.

Wat ook goed is om te doen is visualiseren te paard (in stilstand uiteraard). Zo kan je erachter komen of je veel spanning opbouwt en of je dat overbrengt naar je paard. Sluit je ogen en neem de hele proef door tot in de details. Merk je dat je paard onrustig wordt of strak terwijl jij je proef visualiseert? Dan breng je dus spanning over. Herhaal het visualiseren regelmatig en werk aan je ontspanning.

Tip #3 Ademhalen

Ben je zenuwachtig voor een wedstrijd? Merk je dat je gedachten met je aan de haal gaan of dat je veel spanning hebt in je lijf? Vergeet dan niet om te ademhalen. Als we spanning hebben zijn we snel geneigd om heel gehaast en hoog te gaan ademhalen. Hierdoor bouwen we spanning op en wordt je spierspanning hoog. Ook je punt van balans komt hoger te liggen in plaats van in je buik/bekken.

Belangrijk is dat we regelmatig (te paard) onszelf even resetten en naar de buik ademhalen om onze spanning te laten afvloeien. Dit kan je doen door 5 tot 10 keer diep adem te halen naar je buik. Tel hoelang je erover doet om je longen te vullen. Zolang doe je ook over het uitademen.

Bonustip: "Ontwikkel je mindset voor eventingsucces"

Met alleen deze tips kom je er niet. Het geeft je een handvat en een stap in de goede richting. Voor echt meer vertrouwen in jezelf en je eigen kunnen kan ik je helpen. In mijn programma “Ontwikkel je mindset voor eventingsucces” gaan we daar onder andere mee aan de slag.