10 tips om je paard het beste te laten afkoelen

Paarden kunnen hun warmte minder makkelijk kwijt dan mensen. Ze kunnen hun warmte alleen kwijt door middel van zweet en verdamping. Ook de ademhaling speelt daarbij een rol. Is je paard te warm dan kan oververhitting een gevolg zijn. Dit wil je uiteraard voorkomen. Om je op weg te helpen geef ik je 10 verkoelende tips voor het koelen van je paard na inspanning. 
Beeld: ESVEO Fotografie

Wanneer moet je koelen?

Paarden worden sneller warm dan mensen en koelt daarnaast veel moeilijker af. Als ruiter is het belangrijk om te weten dat de ideale omgevingstemperatuur van een paard tussen de -10 en 15 graden ligt.  Dit is in rust. Bij arbeid en inspanning loopt de lichaamstemperatuur op. Je zal er voor moeten zorgen dat je paard goed afkoelt. Dit doe je door te koelen. 

Wanneer de omgeving ook goed heet is, moet je ook echt flink helpen met afkoelen na inspanning. Want wanneer je paard het te warm heeft (bv. door warme omgevingsfactoren, zware inspanning of een combinatie hiervan) loopt het paard risico oververhit te raken.

5 tips om je paard te koelen (bij normaal weer)

  1. Koel je hele paard met emmers water of waterslang en niet een paar specifieke plekken. Hoe meer oppervlakte gekoeld wordt, hoe beter!
  2. Het meest effectief is om je paard 30 seconden te koelen met koud- of ijswater en vervolgens 30 seconden met het paard te stappen.
  3. Schraap je paard tussendoor of aan het eind van het koelen niet af met een zweetmes. Dit vertraagd het afkoelen.
  4. De beste indicatie voor koelen na de training of cross country is om zo lang te koelen met water totdat de ademhaling van het paard weer normaal is. Hard ademhalen/ blazen betekent een hoge temperatuur.
  5. Doe niet te snel een (zweet)deken op. Te snel een zweetdeken opleggen vertraagd het afkoelen. 

10 tips om het koel te houden (bij warm weer)

  1. Maak je paard goed nat met een spons voordat je begint met losrijden voor een training of wedstrijd. Dit zorgt ervoor dat je paard koeler blijft en minder zweet.
  2. Na 10 tot 15 minuten herhaal je stap 1.
  3. Ook voordat je van start gaat in de cross country is het goed om je paard weer nat te maken met een spons.
  4. Na de cross. Koel je hele paard met emmers water of waterslang en niet een paar specifieke plekken. Hoe meer oppervlakte gekoeld wordt, hoe beter!
  5. Gebruik ijs in het water om de temperatuur van het paard zo snel mogelijk te verlagen.
  6. Het meest effectief is om je paard 30 seconden te koelen met koud- of ijswater en vervolgens 30 seconden met het paard te stappen.
  7. Schraap je paard tussendoor of aan het eind van het koelen niet af met een zweetmes. Dit vertraagd het afkoelen.
  8. De beste indicatie voor koelen na de training of cross country is om zo lang te koelen met water totdat de ademhaling van het paard weer normaal is. Hard ademhalen/ blazen betekent een hoge temperatuur.
  9. Probeer zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken met je paard.
  10. Zorg voor voldoende vers drinkwater. Wil je paard slecht drinken op wedstrijd of is hij dat niet gewend? Om het water smakelijker te maken kan je een scheutje appelsap of hele appels en wortels in het water doen. 

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.