FITNESS: TRAINING & BEGELEIDING

Is jouw paard fit genoeg?

In de topsport is er de laatste jaren veel kennis gedeeld over de fitheid van de eventing paarden, maar naar onze mening blijft dit bij de breedtesport nog onderbelicht en vandaar dat wij graag onze kennis willen delen in speciaal fitnesprogramma!

Impact training
Op de nationale wedstrijden of tijdens de door EventingHQ georganiseerde clinics  zien we nog regelmatig paarden die niet optimaal fit zijn voor het (wedstrijd)niveau waarop ze uitgebracht worden. Dit komt mede doordat ruiters niet altijd goed op de hoogte zijn van de impact van training en wedstrijden op hun paard en het positieve effect van goede fitnesstraining.

Kennis en enthousiasme delen
Paarden die niet fit zijn hebben een verhoogd risico op (onnodige) blessures. Blessures die wellicht voorkomen zouden kunnen worden als wij kennis en enthousiasme met elkaar gaan delen. Want wat is er nu leuker dan met een fit en blij paard naar concours gaan?

Daarom gaan we aan de slag met een Fitnessprogramma waarin we aandacht besteden aan het welzijn en de fitness(training) van je paard. We willen onze kennis met jullie delen en je bewust laten worden van wat er allemaal bij komt kijken om je paard fit te krijgen en te houden.  

Het team

Het team beschikt over de unieke combinatie van veel wetenschappelijke kennis dat gepaard gaat met een goede dosis ervaring uit de praktijk. 

Nicole van der Linde FitnessProgramma EventingHQ

Nicole van der Linde

Dierenarts, Chiropractor en eigenaar EquiFitnia

Nicole heeft als paardendierenarts een speciale interesse in orthopedie, inspanningsfysiologie en sportpaardenbegeleiding. Aanvullend hierop is ze ook werkzaam als chiropractor in haar eigen bedrijf EquiFitnia. De inspanningsfysiologie en de sportpaardenbegeleiding horen hier ook in thuis. Dankzij diverse stages in binnen- en buitenland (o.a. in Nieuw-Zeeland waar ze onderzoek heeft gedaan naar de fitheid van eventing paarden) heeft Nicole in verschillende keukens mee kunnen kijken. Nicole deelt haar hobby  voor de eventingsport met haar zus Sandra en samen reizen ze inmiddels Europa door voor de int. eventing sport. 

Sandra van der Linde Fitnesprogramma EventingHQ ESVEO Fotografie

Sandra van der Linde

Int. eventingruiter en inspanningsfysioloog

Sandra rijdt met haar eigen paarden fanatiek in de nationale en internationale sport. Ze is opgeleid als fysiotherapeute en bewegingswetenschapper. Tijdens de Masteropleiding (Human Movement Sciences heeft zij zich o.a. verdiept in de inspanningsfysiologie. Sandra gebruikt de kennis uit haar opleidingen en de opgedane ervaring uit de praktijk dagelijk bij de training van haar paarden. Samen met Nicole gaan zij er samen voor om paard en ruiter op elk niveau fit aan de start te laten verschijnen. 

De opzet van het programma

Theorie

Het fitnessprogramma start met een interactieve theoriesessie. Tijdens deze sessie nemen Nicole en Sandra je mee in hun fitnessfilosofie en -begeleiding ‘Een fit paard is een blij paard’. Ook ga je zelf aan de slag met oefeningen en krijg je tekst en uitleg aan de hand van praktijkvoorbeelden. Dit alles doe je zonder paard. Ons doel is om kennis te delen en meer bewustwording te creëren over wat er allemaal komt kijken bij een fit paard. Daarnaast zal Mariska wat vertellen over haar ervaring met de fitnessmeting zodat jullie hier ook alvast wat meer over te weten komen.

Fitnessmeting

Kort na de interactieve theoriesessie gaan we aan de slag met de fitnessmeting van je paard. Tijdens de meting wordt het omslagpunt van je paard berekent. Hoe en waarom het omslagpunt berekent wordt leggen we je uit in de theoriesessie. Dit omslagpunt bereken wij door jullie op de galoppeerbaan bij Stal Lozeman te Putten rondes te laten galopperen waarna Nicole bloed zal afnemen om het lactaat te bepalen. Dankzij deze test, die ook bij internationale paarden wordt gebruikt, heb je meer zicht op de fitheid van jouw paard. 

Voorafgaand aan de fitnessmeting is het verstandig om al een paar keer te galloperen. Je paard heeft dan al enige conditie in de aanloop van het seizoen zodat we een representatieve meting kunnen doen.

Na de fitnessmeting gaan wij aan de slag om een voor jouw paard specifiek advies te maken. Dit doen wij door de fitnessmeting te analyseren in combinatie met jouw plannen en doelen voor het komende seizoen. Dit advies mailen wij jou toe binnen een week na de fitnessmeting. Je kan hier dus vrijwel gelijk mee zelf aan de slag om goed van start te kunnen gaan tijdens het eventing seizoen!

Terugkomsessie

Na de fitnessmeting organiseren we een online terugkomsessie via Zoom met de gehele groep. Tijdens deze sessie vertellen alle deelnemers wat ze na de fitnesmeting aan training hebben gedaan en wat hun ervaring is. We staan uitgebreid stil bij vragen over je fitnessmeting en training. Wat wij belangrijk vinden is dat we voor elkaar klaar staan en advies kunnen geven.  We kijken waar behoefte aan is in de hele groep en/of bij de inviduele deelnemer.

Planning

De planning is (onder voorbehoud van de dan geldende corona-maatregelen): 

Kosten

We bieden het programma aan voor een introductieprijs van €250,- per combinatie. Dit is all-in, dus geen verborgen kosten! Tot 1 januari 2022 kan je zelfs gebruik maken van een speciale Early Bird korting waardoor je €50,- bespaart op de totale kosten. 

Geïnteresseerd?

We gaan aan de slag met een kleine groep geinteresseerde ruiters op B, L, M of Z niveau. 

Je kan je nu inschrijven voor het fitnesprogramma door het formulier in te vullen. 

Veel gestelde vragen

Paarden die niet fit zijn hebben een verhoogd risico op (onnodige) blessures. Dat willen we uiteraard voorkomen! Daarom gaan we aan de slag met een Fitnessprogramma waarin we aandacht besteden aan het welzijn en de fitness(training) van je paard,  we kennis met je delen en je bewust laten worden van wat er allemaal bij komt kijken om je paard fit te krijgen en te houden.  

Wij organiseren dit programma omdat we in de eventingsport nog veel paarden zien die niet fit zijn voor het (wedstrijd)niveau waarop ze uitgebracht worden. Dit komt mede doordat ruiters niet  altijd goed op de hoogte zijn van de impact van training en wedstrijden op hun paard en het positieve effect van goede fitnesstraining. Daarbij speelt ook de juiste kennis en/of het beschikken over de juiste middelen een belangrijke rol. 

We beginnen in februari 2022 met een interactieve theoriesessie zonder paard. Kort na deze sessie organiseren we de fitnessmeting en een online sessie om je te begeleiden. 

Wij willen graag onze kennis met elkaar combineren, Nicole vanuit haar hoek als dierenarts & chiropractor, Sandra vanuit haar kant als inspanningsfysioloog en internationaal eventing amazone en Mariska vanuit haar kant als eigenaar van EventingHQ en fanatiek amazone. Een combinatie van wetenschap en praktijk, doordat wij zelf in deze geweldig mooie eventingsport staan is naar onze mening uniek!

Wij willen jullie graag tastbare informatie geven waar je zelf ook mee verder kan. Het doel is om kennis te delen en meer bewustwording te creëren voor de fitheid van je paard. Dit doen we deels door je zelf door middel van oefeningen te laten ervaren en voelen wat inspanning doet met je lichaam. Zo creëren we meer bewustwording voor wat jouw paard ervaart en voelt. Dit vinden we belangrijk om te integreren in het programma omdat je training dan effectiever wordt als je zelf weet wat je paard voelt tijdens een training/wedstrijd. 

Voor het fitnessprogramma heb je geen hartslagmeter nodig. Na de fitnessmeting ontvang je een rapport met daarin een trainingsadvies. Je hebt voor je training thuis geen hartslagmeter nodig. Heb je al wel een hartslagmeter en heb je vragen over hoe je deze na de fitnessmeting kan gebruiken in je training dan staan we voor je klaar en zullen wij dit meenemen in het advies wat je krijgt na de fitnessmeting.

Afhankelijk van de fitness van je paard galoppeer je 3 à 4 rondes met een hartslagmeter. Na elke ronde wordt er een lactaatmeting gedaan. Aan de hand van de hartslag- en lactaatmeting wordt het omslagpunt van je paard berekent. Als je het omslagpunt weet dan heb je een indicatie van de fitheid van je paard op dat moment. We gaan hier dieper op in en geven je uitleg tijdens de interactieve theoriesessie. 

In de pilot focussen we ons op enthousiaste B, L, M en Z eventingruiters. Twijfel je of je in aanmerking komt? Neem dan contact op om te kijken of het programma iets voor je is.

Om iedereen de juiste begeleiding en aandacht te kunnen bieden hanteren we een groepsgrootte van min 5 tot max 8 combinaties. 

We bieden het programma aan voor een introductieprijs van €250,-. Tot 1 januari kan je gebruik maken van een speciale Early Bird korting van €50,-. De totale kosten van het programma zijn all-in. 

Je kan je aanmelden via het inschrijfformulier op deze pagina. Je krijgt een bevestiging in de mail. Check voor de zekerheid je SPAM als het lang duurt voordat je een bevestiging van je inschrijving krijgt. Ontvang je geen bevestiging? Stuur dan even een mail naar info@eventinghq.nl. Dan kijken we het voor je na. 

Ja dat kan! De theorieavond is los te volgen. De avond los volgen kost €85,-. Met Early Bird korting betaal je slechts €70,-. Je kan je aanmelden via het inschrijfformulier. 

Overtuigd?

Schrijf je dan nu in voor dit unieke fitnessprogramma.