De geschiedenis van de eventingsport

De roots van eventing liggen bij de militairen. De sport wordt vaak beschouwt als de ultieme test voor paard en ruiter. De eerste keer dat eventing (toen nog Military genaamd) onderdeel was van de Olympische Spelen was in 1912. Al eerder in 1902 vond de eerste eventingwedstrijd plaats, welke vergelijkbaar was met het format zoals we die vandaag kennen. Het evenement werd gehouden met de intentie om Cavalerie officieren te testen op hun fitness en geschiktheid.
Blog Break

Kracht, moed en lef

Van 1912 tot 1952 was het Olympische eventing format alleen open voor mannelijke militaire officieren in dienst. De teams voor de Olympische Spelen werden aangesteld door het leger zelf. 

De cross country werd gezien als een test van kracht, moed, en lef. De dressuur was een test welke het paard z’n elegantie en gehoorzaamheid demonstreerde. De springfase was er om de het paard zijn gegrondheid en fitness te bewijzen.

Sport voor iedereen

In 1952 werd het toegestaan dat vrouwen mochten deelnemen in de eventingsport op de Olympische Spelen. Maar pas in 1964 startte daadwerkelijk de eerste vrouw. Helena du Pont nam deel namens de Verenigde Staten op de Olympische Spelen van Tokyo in 1964. Als onderdeel van het team won ze een zilveren medaille. 
 
Vandaag de dag nemen mannen en vrouwen op gelijke basis deel aan de eventingsport. Zo ook in de dressuur- en springsport. Dit maakt de paardensport de enige sport waarin mannen en vrouwen tegen elkaar en samen deel nemen aan wedstrijden.

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.