Column: ‘Weten we waar we heen willen?’

Voor deze, allereerste EventigHQ, column werd ik getriggerd door de nieuwe Podcast van Dirk Stuip ‘De optimale tijd’ waar hij in gesprek ging met Adriaan Smeulders. Elke eventingliefhebber heeft het vast en zeker al eens over dit onderwerp gehad: De (toekomst van de) topsport. Vanuit mijn rol als Discipline Specialist Eventing bij de KNHS de afgelopen 3,5 jaar heb ik ook mogen meekijken in de KNHS Topsport keuken. 

Beeld: ESVEO Fotografie

'Moetjes'

Wat mij opvalt is dat ik vaak een ‘moetje’ hoor. We moeten meer geld hebben, we moeten betere paarden kopen/fokken, we moeten beter, meer, harder trainen etc etc. Of dit terecht is, is volgens mij voor iedereen in de topsport (A en B Kader) anders. Topsport is een vak apart en om echt topsport te kunnen bedrijven ben je ontzettend doelgericht. En dat is niet voor iedereen weggelegd! 

Het afgelopen jaar zijn er veel gesprekken geweest over topsport. De katalysator was OS Tokyo. Om mij heen merk ik nog steeds veel discussies en wellicht ook onrust. Maar de vraag voor mij is vooral: ‘Weten we waar we heen willen met de eventing topsport?’. En om tot mijn uitdaging te komen maak ik even een bruggetje naar de Coaching 😉

Weten we wat we willen?

In de Loopbaancoaching ga je in op 4 vraagstukken:

  • Wie ben ik?
  • Wat kan ik?
  • Wat wil ik?
  • Hoe kom ik daar? 

Wat als we deze vragen herschrijven voor de eventingsport…. Ik maak daarvan: 

  • Wie zijn we als eventing sector (welke waarden en normen hebben we?)
  • Wat kunnen we? (Waar zijn we als sector goed in? Waar zijn we minder goed in? Wat doen we nu niet maar zouden we graag willen gaan doen?)
  • Wat willen we? (Een teamticket voor Parijs 2024 en daarna op lange termijn…?) 
  • Hoe komen we daar? (Welke middelen, personen etc. hebben we nodig?  

Mijn antwoorden

Wie zijn we als eventing sector? 
Waarden: Innovatief; passievol; uitdaging; avontuur, toewijding.

Wat kunnen we? 
Ik vind de eventingsport een van de meest innovatieve takken van paardensport. We signaleren iets en willen het graag aanpakken om onze sport te ontwikkelen en behouden. Waar we minder goed in zijn is verbinding zoeken binnen en buiten de sector. Wat ik graag (meer) zie gebeuren is het inzetten en gebruiken van wetenschappelijk onderzoek. 

Wat willen we? 
Ticket naar Parijs 2024 en 6e plaats landeklassement in LA 2028. 

Hoe komen we daar?
Lange termijn visie bepalen + weg er naar toe, verbinding zoeken met experts/betrokkenen binnen en buiten de eventingsport. 

De uitdaging

Ik wil je uitdagen om (samen met anderen) te brainstormen over deze vier vragen. In een brainstorm ga je vooral in op de ideeën en mogelijkheden. Of iets daadwerkelijk uit te voeren is komt later aan de orde. 

Je antwoorden mag je naar mij (info@eventinghq.nl) toesturen. Ik maak er een visual van die ik graag deel in mijn nieuwsbrief en op mijn social media kanalen. Alle ingezonden reacties worden anoniem meegenomen. 

Over Mariska

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.