Bondscoach maakt eventingselectie bekend voor Tokio 2021

Vandaag heeft de KNHS de selectie bekend gemaakt voor de Olympische Spelen in Tokio. Voor Nederland zijn er twee individuele tickets verworven.  Merel Blom met The Quizmaster (v. Albaran XX) en Janneke Boonzaaijer met ACSI Champ de Tailleur (v. Quidam de Revel) zijn door de Bondscoach Andrew Heffernan afgevaardigd om deel te nemen. Elaine Pen is benoemd als niet-meereizende reserve met haar paard Divali (v. Cardento). 

OS Tokyio Afvaardiging Nederlandse Eventing ruiters
Merel Blom en Janneke Boonzaaijer gaan Nederland vertegenwoordigen tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Beeld ESVEO Fotografie

Afvaardiging

Voor Bondscoach Andrew Heffernan was de selectie, met uitzondering van Merel Blom en The Quizmaster, niet gemakkelijk. 

Andrew verteld in een video op de KNHS website: “Merel heeft de laatste twee seizoenen heel constant gepresteerd met The Quizmaster waarbij ze verschillende topnoteringen behaald hebben. Ze hebben hun vorm goed weten te behouden in de laatste periode naar de Olympische Spelen toe. 

De resultaten van Tim Lips en Herby vielen de laatste maand tegen in vergelijking met hun eerder behaalde resultaten. Dit maakte de selectie moeilijker. Op basis van resultaten, EquiRatings en mijn voorkeur is mijn keus voor het tweede individuele ticket gevallen op Janneke Boonzaaijer met ACSI Champ de Tailleur. Janneke heeft de afgelopen twee jaar laten zien dat ze een teamplayer is en heeft een aantal goede resulaten behaald.” 

Op weg naar Tokio

In aanloop naar hun uiteindelijke keuze zijn de bondscoaches van TeamNL gevolgd tijdens verschillende belangrijke observatiemomenten. Je kunt deze video’s hier terugkijken.

Quarantaine

Voordat de paarden vanaf vliegveld Luik rechtstreeks naar Tokio vliegen gaan ze, net zoals de ruiters, een aantal dagen in quarantaine. Hiervoor zijn stallen op de accommodatie van het CHIO Aken gereserveerd. De paarden kunnen in deze periode gewoon getraind worden door de ruiters.

In Aken staan niet alleen de Nederlandse paarden in quarantaine. De meeste paarden die straks afreizen naar Tokio staan hier en de paarden zullen ook gezamenlijk reizen. Er zullen verschillende vluchten per discipline zijn. Bij terugkomst in Europa mogen de paarden direct naar hun eigen stal.

Programma

  • Donderdag 29 juli, veterinaire keuring (65 combinaties)
  • Vrijdag 30 juli – dressuur 1e deel – 1:00 – 4:00 uur en 10:30 – 13:55 uur
  • Zaterdag 31 juli – dressuur 2e deel – 1:00 – 4:10 uur
  • Zondag 1 augustus – cross-country – 00:30 – 4:00 uur
  • Maandag 2 augustus – veterinaire keuring en springen – 10:00 – 12:35 uur (teamfinale en individueel) en 13:45 – 14:45 uur (individuele finale, 25 combinaties)
    De Nederlandse tijden zijn weergegeven. In Tokio is het 7 uur later.

Meer leren over de eventingsport?

Lees één van mijn andere blogs óf meld je aan voor mijn nieuwsbrief, boordevol kennis, praktische tips en trends op het gebied van eventing.